flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Службове підроблення медичної документації: суд розглянув скаргу на дії слідчого щодо невнесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР

29 травня 2020, 10:59

Слідчий суддя Комунарського районного суду м. Запоріжжя розглянув скаргу громадянки Г. на бездіяльність посадових осіб органу досудового розслідування Комунарського ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Скарга обґрунтована тим, що 29 квітня 2020 року, громадянка Г. направила до Комунарського відділення поліції заяву про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 366 Кримінального кодексу України, за фактом підроблення службовими особами Запорізької обласної клінічної лікарні чи іншими посадовими особами відомостей в історіях її хвороб.

В  порушення вимог статті 214 Кримінального процесуального кодексу України відомості про вчинення кримінального правопорушення не було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, досудове розслідування не розпочато, чим порушено права та охоронювані законом інтереси заявниці.

Розглянувши скаргу суд постановив ухвалу про її задоволення та зобов`язав посадових осіб відділення поліції вчинити процесуальні дії, визначені статтею 214 КПК України.

  

Довідково:

Відповідно до положень частиною першою статті 214 Кримінального процесуального кодексу України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Частиною частиною четвертою статті 214 Кримінального процесуального кодексу України встановлено, що слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов’язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

 

Прес-служба

Комунарського районного суду м. Запоріжжя