flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виїзне засідання ГО «Асоціація слідчих суддів України» на Запоріжжі.

23 жовтня 2017, 17:41

21 жовтня 2017 року в місті Запоріжжі відбулося виїзне засідання ГО «Асоціація слідчих суддів України» за темою « Тиск на суддів шляхом звинувачення їх в скоєнні злочину».

Засідання проводилося за участі голів судів та суддів Запорізького регіону, Одеської, Дніпропетровської, Миколаївської областей, м. Києва, а також адвокати і журналісти регіональних ЗМІ та України.

У заході прийняли участь голова Комунарського районного суду м. Запоріжжя Олександр Фунжий та судді Роман Холод, Марія Дмитрієва, Едуард Стоматов, Сергій Тучков.

 

 

 

З вітальним словом до присутніх звернулися голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко, голова АССУ, голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, голова Апеляційного суду Дніпропетровської області Наталія Деркач та секретар судової палати у кримінальних справах ВССУ Валентина Щепоткіна, які подякували усіх присутнім та побажали плідної праці  у  обговоренні такої важливої теми.

 

 

Сергій Чванкін - голова АССУ виступив з доповіддю « Безпідставне внесення відомостей до ЄРДР щодо суддів – як спосіб тиску».

 

Доповідач зазначив, що окремі учасники судового процесу, щоб домогтися винесення рішення на свою користь, нехтують правами на апеляційне та касаційне оскарження і звертаються у правоохоронні органи із заявами  про  вчинення суддею кримінального злочину – винесення завідомо неправосудного рішення.

З доповіддю  щодо  відповідності  складу злочину,  передбаченого ст.375 КК України міжнародним стандартам виступив голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко.

Доповідач  звернув  увагу  присутніх,  що тема  сьогоднішнього заходу є надзвичайно актуальною та хвилюючою, адже відносно двох суддів  Запорізького регіону внесено відомості в ЄРДР. Приводом стало застосування суддями помилкової  конструкції статті 303 КПК України. Одне з рішень скасовано апеляційним судом, який і зазначив  на цю помилковість. Однак, ця помилковість не може вважатися навмисною.

 Секретар судової палати у кримінальних справах ВССУ  Валентина Щепоткіна  подякувала за можливість зустрічі  із суддями,  які стоять у самих  витоків  кримінального провадження та зазначила,  що від роботи саме слідчих суддів залежить дуже багато.

 

  Доповідач  зауважила, що судді досить рідко  звертаються за захистом своїх прав до Вищої ради правосуддя; за січень-травень 2017р. надійшло 124 звернення про тиск.

У ході  засідання з доповідями виступили суддя Київського районного суду м. Одеси – Ігор Борщов, голова Центрального суду м. Миколаєва - Галина Подзігун, голова Саксаганського районного суду м. Кривий Ріг – Олексій Євтушенко, суддя Київського районного суду м. Одеса – Геннадій Войтов, заступник голови Апеляційного суду Запорізької області – Марина Тютюник та секретар судової палати з розгляду кримінальних справ суду Вячеслав Білоконев, адвокати  - Олексій Лясковець та Дмитро Гладкий.

 

 

 

За підсумками виїзного засідання АССУ учасники вирішили звернутися  до  Вищої  ради правосуддя, Ради суддів України, делегатів XIV позачергового  з’їзду  суддів України із пропозицією розглянути  питання захисту суддів та охорони судів  у  листопаді 2017 року на  з’їзді  з подальшим зверненням до Прем’єр-міністра України та Президента України.