flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд преси на судову тематику з 11 по 17 серпня 2012 року

20 серпня 2012, 11:56

Проект

“Підтримка судової реформи в Україні”

Огляд преси № 30(165) (11 серпня – 17 серпня 2012 року) 

17.08.2012 В апеляційному суді Закарпатської області відбулося опитування громадян

Згідно з рішенням Ради суддів України 15 серпня у всіх апеляційних і місцевих судах проведено анонімне опитування громадян – відвідувачів суду, метою якого була оцінка стану незалежності, неупередженості правосуддя та доступності його для населення, а також отримання інформації для розроблення рекомендацій до вдосконалення діяльності судів.

17.08.2012 "Українські судді і далі виносять політико-правові рішення"

Вищий адміністративний суд став на бік Центральної виборчої комісії і відмовив Юлії Тимошенко та Юрію Луценку в праві бути зареєстрованими кандидатами в народні депутати. В Об'єднаній опозиції "Батьківщина" це рішення вважають несправедливим і готують звернення до Європейського суду з прав людини.

17.08.2012 Прокуратура АР Крим порушила кримінальну справу стосовно судді

Прокуратурою АР Крим порушено кримінальну справу стосовно судді районного суду м. Сімферополя, колишнього працівника апарату того ж суду та адвоката за фактом одержання хабара за попередньою змовою групою осіб за ч. 3 ст. 368 КК України.

17.08.2012 В Евпатории при получении взятки в 10 000 долларов сотрудниками СБУ задержан судья

В Евпатории при получении взятки в 10 000 долларов сотрудниками СБУ  задержан судья, давший санкцию на обыск в квартире кандидата в народные депутаты Украины по 4-ому избирательному  округу, журналиста Владимира Лутьева.

17.08.2012 Депутаты от оппозиции повесили в суде «Сдирание кожи с продажного судьи»

Оппозиционные депутаты Верховной Рады развернули на заседании Высшего специализированного суда по рассмотрению гражданских и уголовных дел по кассационной жалобе на приговор бывшего премьер-министра Юлии Тимошенко по газовому делу большую репродукцию картины нидерландского художника Герарда Давида «Сдирание кожи с продажного судьи» (1460 год). Картина изображает наказание судьи, взявшего деньги за вынесение неправосудного решения. Очевидно, депутаты так прозрачно намекнули, чем может закончится вынесение несправедливых судебных решений.

17.08.2012 Эксперт: в Украине формируется репрессивная система

В Украине формируется репрессивная система, которая скоро перестанет зависеть от того, кто именно находится у власти. Такое мнение высказал политолог Виктор Небоженко.

17.08.2012 Запорожский Административный суд предупреждает…

16 августа Председатель Запорожского окружного Административного суда Олег Прудиус провел брифинг, где рассказал об актуальных вопросах, связанных с избирательным процессом выборов депутатов в Верховный Совет Украины.

17.08.2012 Голова ВККС Ігор Самсін: «У всіх суддів права та обов’язки — рівні»

Незважаючи на спеку, кримська Феміда працює в посиленому режимі. Зокрема, в останні дні липня в Апеляційному суді АРК відбулися оперативна нарада та збори суддів, на яких були обговорені підсумки роботи установи за I півріччя поточного року. До участі запросили голову Вищої кваліфікаційної комісії суддів, суддю Верховного Суду Ігоря САМСІНА. Після закінчення заходів він розповів про важливість проведення оперативних нарад, роль ВККС у вивченні питань застосування положень нового кримінального процесуального законодавства та про ідею створення Спілки суддів у відставці.

17.08.2012 "Кожна фракція намагається протягнути свою людину на посаду судді"

Українським судам не довіряють 69 відсотків громадян. Такі дані оприлюднив Фонд "Демократичні ініціативи". Самі судді теж занепокоєні цією ситуацією. Проте нарікають, що журналісти більше приділяють уваги суддям-хабарникам, а не чесним професіоналам.

17.08.2012 Мирні зібрання: з обмеженнями й без

У п’ятій, заключній, частині узагальнення стосовно розгляду справ щодо обмежень у реалізації права на свободу мирних зібрань (попередні частини див. у №№29—32) аналізуються окремі питання розв’язання спорів згаданої категорії та зроблено відповідні висновки. Пропонується використати це дослідження для підготовки  постанови пленуму Вищого адмінсуду та наголошується на необхідності прийняття спеціального закону про мирні зібрання.

17.08.2012 В Украине создадут Союз судей в отставке

Судьи в отставке, хотя и не имеют отношения к рассмотрению дел, могут и должны играть важную роль во внепроцессуальной деятельности судов и судей, в становлении позитивной атмосферы в судебной системе.

16.08.2012 Інтерв’ю з головою Чернігівського окружного адміністративного суду Віталієм Добрянським

«Ваша честь» – офіційне звертання до судді, який веде процес. Звертання, котре несе особливе навантаження. І стосується воно поняття честі, що уособлює совість, справедливість, дух і букву закону, звичайну людську порядність. «Честь маю», – казали офіцери царської армії, котрі здебільшого її і мали. Нам би так!

16.08.2012 Статус судді не залежить від місцезнаходження суду – Самсін

Кандидати на посади суддів мають розуміти, що статус судді не залежить від розташування суду і за своїм становищем посади суддів є рівними як у віддаленому районі області, так і в центрі міста.

16.08.2012 Оказывается, в Украине — лучшие суды и судьи в мире

В Украине солидный уровень доверия к судам со стороны граждан, а 99% судей работают честно и по закону. Такие выводы следуют из последних высказываний главы Совета судей Украины (ССУ) Ярослава Романюка. С одной стороны, было бы удивительно, если бы он начал резать правду-матку об истинном положении дел. С другой стороны, о каком доверии можно говорить, если карьеры всех судей зависят исключительно от воли буквально нескольких человек при власти.

16.08.2012 ДСА України звернулась до Прем’єр-міністра України з приводу критичної ситуації, що склалася з фінансуванням видатків на оплату праці працівників апаратів судів, інших видатків

15 серпня 2012 року Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк звернувся до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з приводу критичної ситуації, що склалася з фінансуванням видатків на оплату праці працівників апаратів місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції, видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, а також поточних видатків на забезпечення судочинства.

15.08.2012 У «чесних суддів» рильце все ж таки в пушку?

Напередодні Голова Ради суддів Ярослав Романюк заявив, що у люстрації судової системи України немає потреби. Оскільки 99% суддів нібито працюють за законом, тобто – приймають справедливі рішення та не беруть хабарів. На підтвердження своїх слів пан Романюк навів той факт, що судами України протягом 2011 року було розглянуто 8 мільйонів справ, а це, на його думку, має свідчити про те, що люди довіряють суду.

15.08.2012 Корупція в судах: за що і скільки беруть судді

Судді беруть за законні рішення, арешт або свободу, частоту слухань. Як розповіли "Сьогодні" експерти з числа досвідчених юристів, гроші служителі Феміди беруть по самих різних приводів.

15.08.2012 Перша сотня омбудсмена

Минуло 100 днів відтоді, як права людини в Україні захищає новий омбудсмен — Валерія Лутковська. Обійнявши цю посаду, вона відразу почала розставляти свої акценти в роботі офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Зокрема, серед пріоритетів нового омбудсмена — аналіз вітчизняного законодавства з прав людини з точки зору його відповідності міжнародному. І перший гол у ці ворота вже забито — В.Лутковська розкритикувала законопроект нардепа Віталія Журавського, який запропонував увести кримінальну відповідальність за посягання на честь і гідність людини.

15.08.2012 В Австралії суд підтримав заборону на барвисті пачки для сигарет

Верховний суд Австралії підтримав новий закон про заборону яскравих фірмових логотипів і написів на пачках із сигаретами. Згідно з новими правилами, тютюнові вироби продаватимуться в Австралії в понурих оливкового кольору пачках з графічними зображеннями наслідків куріння.

15.08.2012 Суд Москви оштрафував студентку за заклик до "масових порядків" в її блокноті

Мировий суддя дільниці №207 Дорогомилівського суду Москви (РФ) Ольга Соломатіна засудила затриману 7 липня в Москві студентку Вищої школи економіки, громадську активістку Юлію Архіпову до штрафу в десять тисяч рублів за напис в її блокноті. Про це дівчина сама повідомила в своєму мікроблозі у Twitter.

15.08.2012 Вища кваліфікаційна комісія суддів України відсторонила двох суддів від посад, а також розглянула низку інших питань

 

15.08.2012 Спеціальна підготовка суддів почнеться з наступного року

На першому засіданні після відпусток члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів розглядали питання готовності Національної школи суддів до навчання та перепідготовки служителів Феміди.

15.08.2012 Копійчана зарплата

Ті, хто забезпечує діяльність храмів Феміди, отримують за свою роботу копійки. Голови судів постійно звертають увагу на те, що працівники апарату з вищою юридичною освітою одержують зарплату, яка не забезпечує навіть мінімальних матеріальних умов для існування. До цього часу питання неналежної оплати праці є відкритим. До редакції «ЗіБ» надійшов лист працівників Торезького міськсуду Донецької області, які просять подолати «фінансову несправедливість».

15.08.2012 Нинішню корумповану систему судочинства потрібно знищити – Швець

Влада заявляє, що намагається повернути довіру населення до судів, проводячи опитування громадян щодо недоліків у роботі системи судочинства. Утім, експерти відзначають, що така акція не зможе знівелювати втрату довіри до судів через процеси над опозиційними політиками, які свідчать про підконтрольність судової системи виконавчій владі та про відсутність правосуддя в Україні, заявляють експерти. Водночас у Верховні Раді кажуть, що ситуацію може змінити лише розпуск судів та створення нової судової вертикалі.

15.08.2012 Председатель ВССУ Л.Фесенко претендует на место в Верховном Суде Украины?

Сегодня утром «ЮП» из достоверных источников стало известно о намерении председателя Высшего специализированного суда Украины по рассмотрению гражданских и уголовных дел Леонида Фесенко перейти работать в Верховный Суд Украины. По имеющейся информации, вчера он подал соответствующее заявление в Высшую квалификационную комиссию судей Украины.

15.08.2012 Заступник голови ВССУ М.Пшонка: «Мені щастить на хороших людей»

36 років тому, у далекому 1976-му, він уперше одяг мантію. Вибір професії назавжди змінив його життя. Розпочавши трудовий шлях в одному з районних судів столиці, Микола ПШОНКА дуже швидко здобув авторитет у колег та повагу серед юридичної спільноти.

14.08.2012 Состоялась пресс-конференция, посвященная акции «Укрепим доверие граждан к суду»

Сегодня состоялась совместная пресс-конференция председателя Совета судей Украины Ярослава Романюка, председателя Государственной судебной администрации Украины Руслана Кирилюка и директора Центра судейских студий, руководителя украино-швейцарского проекта «Поддержка судебной реформы на Украине» Наталии Верещинской, посвященная проведению Всеукраинской акции «Укрепим доверие граждан к суду».

14.08.2012 Підсумок роботи господарських судів: проблеми залишаються

10 серпня 2012 року у Севастопольському апеляційному господарському суді відбулась нарада щодо обговорення підсумків роботи господарських судів Севастопольського апеляційного округу за перше півріччя поточного року.

14.08.2012 Голова Ради суддів запевняє, що 99% українських суддів – чесні і справедливі

Голова Ради суддів України Ярослав Романюк не вважає, що необхідно проводити люстрацію в судовій системі, і впевнений, що судді працюють самовіддано.

14.08.2012 ДСАУ затвердила Довідник кодів судів загальної юрисдикції

З метою підвищення рівня оперативності опрацювання інформації про стан здійснення судами правосуддя та ведення Єдиного державного реєстру судових рішень ДСАУ затвердила Довідник кодів судів загальної юрисдикції.

14.08.2012 Моніторинг визначить уявлення громадян про незалежність суду

Цьогорічний моніторинг роботи судів спрямований на визначення ставлення громадян до суду, зокрема, уявлення людей про незалежність судової влади в Україні.

14.08.2012 Независимое давление

Несмотря на тонны международных документов, касающихся укрепления отечественной судебной системы, и на рекомендации европейских экспертов, важнейший для Украины вопрос независимости судей по каким-то причинам до сих пор остается открытым. Независимости настоящей, а не задекларированной и красиво оформленной властной подписью.

14.08.2012 Сьогодні журналістам розкажуть про моніторинг роботи судів

На сьогоднішній прес-конференції, присвяченій Всеукраїнській акції "Зміцнимо довіру громадян до суду", в рамках якої у всіх місцевих і апеляційних судах Україні відбудеться опитування громадян - відвідувачів судів, голови ДСАУ та РСУ представлять опитувальну анкету та інформацію з проведення даного моніторингу.

13.08.2012 Отставные судьи и прокуроры США пожаловались в Верховный суд на безнаказанность следователей

Более 50 бывших судей и прокуроров требуют рассмотрения в Верховном суде США спора о предполагаемых нарушениях со стороны властей в ходе следственных действий, пишет LegalTimes.

13.08.2012 Портнов негативно высказывается относительно избрания судей народом

В программах многих политических сил присутствует позиция, согласно которой судьи должны избираться исключительно народом. Мнения на этот счет расходятся в юридическом мире.

13.08.2012 На Прикарпатті суддя спровокував ДТП, є постраждалі

На Прикарпатті суддя скоїв ДТП, внаслідок якого постраждали дві людини, повідомляє територіальне управління МНС в Івано-Франківській області.

13.08.2012 "Суддя Віктор КОНОНЕНКО: «То не суддя, який сторониться людей…»"

Відомому не лише на українських, а й на теренах колишнього СРСР судді-криміналісту, який головував, зокрема, на кількох «процесах ХХ століття», одному із «зубрів» вітчизняної судово-правової системи Віктору Івановичу Кононенку — 75. «Не можу сказати, що при повному здоров’ї, бо працював усе життя не завідувачем продуктового складу санаторію «Струмок», але енергії на те, щоб не формально, а душею залишатися суддею, вистачає. Коли зважати не на трудову книжку, а на власне сумління, то мій стаж судді вже перетнув півстолітній рубіж. Та й формально я працюю за фахом — суддею Морської арбітражної комісії при Торгово-промисловій палаті України, розглядаю справи».