flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд преси на судову тематику з 05 по 10 серпня 2012 року

12 серпня 2012, 17:51

Проект

“Підтримка судової реформи в Україні”

Огляд преси № 29(164) (05 серпня – 10 серпня 2012 року) 

10.08.2012 14 серпня 2012 року в приміщенні інформаційного агентства УНІАН відбудеться прес-конференція присвячена проведенню Всеукраїнської акції “Зміцнимо довіру громадян до суду”

У вівторок, 14 серпня 2012 року о 10.30 год. в приміщенні інформаційного агентства УНІАН, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик 4, відбудеться спільна прес-конференція голови Ради суддів України Ярослава Романюка, голови Державної судової адміністрації України Руслана Кирилюка та директора Центру суддівських студій, керівника українсько-швейцарського проекту «Підтримка судової реформи в Україні» Наталії Верещінської, присвячена проведенню Всеукраїнської акції “Зміцнимо довіру громадян до суду”.

10.08.2012 Новий КПК відповідає вимогам сьогодення

Нещодавно прийнятий Кримінально-процесуальний кодекс демократичний та сучасний. Про це 10 серпня на брифінгу, присвяченому основним новаціям КПК України, що набуває чинності 19 листопада цього року, заявив начальник Головного слідчого управління відомства Василь Фаринник.

10.08.2012 Прокуратура Київщини ініціює питання про притягнення судді до відповідальності за рішення виселити з житла мешканців та дитини

Прокуратура Київської області ініціює перед головою Вищої кваліфікаційної комісії суддів питання про притягнення до відповідальності судді Баришівського районного суду, якою прийнято рішення про виселення громадян, у тому числі неповнолітню дитину, з їхнього помешкання.

10.08.2012 Судебная реформа в Кыргызстане: дайджест за неделю

На этой неделе Совет по отбору судей завершил отбор кандидатов в Верховный суд, куда должны войти 35 человек. К третьему туру, который проходит на момент публикации материала, допущены 66 кандидатов.

10.08.2012 Тігіпко: Правосуддя перетворили на бізнес, без хабарів чиновникам нецікаво

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко вважає, що з проблемою корупції в Україні "терапія не допоможе", потрібні кардинальні зміни. "Треба змінювати судову систему, вона має гарантувати верховенство права…

10.08.2012 Судьи Одесской области обвинили обладминистрацию в давлении

Судьи Одесской области обвиняют Одесскую обладминистрацию в попытках давления на суды и вмешательстве в работу судов. Об этом говорится в заявлении судей Апелляционного суда Одесской области и Совета глав районных и городских судов Одесской области.

09.08.2012 Минюст: Ряд законодательных актов будет приведен в соответствие с УПК

8 августа 2012 года на заседании Правительства одобрен разработанный Министерством юстиции проект Закона «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины относительно приведения законодательства в соответствие с Уголовным процессуальным кодексом Украины».

09.08.2012 Час застосовувати знання!

Завершилася серія регіональних навчальних семінарів для представників адміністративних судів щодо однакового тлумачення та застосовування законодавства при вирішенні виборчих спорів.

09.08.2012 Президент ініціює створення в Україні національного превентивного механізму щодо унеможливлення катувань – Андрій Портнов

Президент України Віктор Янукович вніс до Верховної Ради законопроект про внесення змін до закону про Уповноваженого з прав людини, який передбачає надання права омбудсмену залучати громадські організації для перевірок місць утримання громадян з метою недопущення катувань та інших жорстоких, нелюдських видів поводження.

09.08.2012 Перший заступник голови ДСАУ І.Балаклицький: «ДСАУ стала для судів старанною «мамою», якій хотілося б бути багатшою на «придане» для них»

10 років тому в судової влади з’явився адміністратор — ДСАУ. Формування та робота цього органу розпочиналися в складних умовах. Про те, що першим приміщенням ДСАУ став кабінет судді Вищого господарського суду та чому довелося «виселяти» храми Феміди з квартир, в інтерв’ю кореспондентці «ЗіБ» розповів перший заступник голови ДСАУ Іван БАЛАКЛИЦЬКИЙ, який працює в цій установі з дня її народження.

09.08.2012 ВСЮ обновил официальный сайт

Целью проекта стало создание условий для удовлетворения информационных потребностей различных групп потребителей информации (граждан, кандидатов в судьи, действующих судей, жалобщиков, представителей СМИ и т.д.) о выполнении Высшим советом юстиции определенных законом полномочий, процедур рассмотрения тех или иных вопросов, доступа к публичной информации.

09.08.2012 Одесский судья баллотируется в Верховную Раду

Судья хозяйственного суда Одесской области Валентин Продаевич и доцент кафедры конституционного права Харьковской юракадемии Федор Вениславский зарегистрированы Центризбиркомом кандидатами в депутаты по одномандатным округам Киевской обл.

09.08.2012 Більшість Вищої ради юстиції має формуватися з’їздом суддів – А.Портнов

"Згідно з рекомендацією європейських  інститутів, які ми повністю поділяємо, Вища рада юстиції має формуватися більшістю від складу суддів саме з’їздом суддів. Інша менша частина може формуватись іншими суб’єктами, але такими, що не мають політичного впливу. Я маю на увазі, наприклад, парламент, Президента України, органи прокуратури… Тому, ми маємо найближчим часом розпочати реформування системи Вищої ради юстиції саме таким чином", – наголосив А.Портнов.

09.08.2012 Держбюро розслідувань позбавить прокуратуру слідчих функцій – А.Портнов

В Адміністрації Президента України триває робота над створенням державного бюро розслідувань.

09.08.2012 В Украине могут внедрить Институт выборности судей гражданами

Конституционная ассамблея рассмотрит возможность внедрения Института выборности судей гражданами. Об этом, как передает корреспондент ForUm’а, на брифинге заявил советник Президента Украины – руководитель Главного управления по вопросам судоустройства Администрации Президента Украины Андрей Портнов.

09.08.2012 Рішення Європейського суду у справі Луценка «не означає, що наш суд і наш слідчий порушили українські закони» - думка Рената Кузьміна

Ренат Кузьмін, який займає посаду першого заступника Генерального прокурора України, прокоментував недавнє рішення Європейського суду з прав людини у справі колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

09.08.2012 Закон щодо участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції передбачає згоду особи на таку процедуру - Андрій Портнов

Радник Президента нагадав, що минулого року відповідне правове регулювання отримав кримінальний процес, тобто, за його словами, у Кримінальному процесуальному кодексі ці норми вже діють.

09.08.2012 Портнов: Янукович подписал законопроект, регламентирующий видеоконференции в судах

Президент Украины Виктор Янукович подписал изменения в ряд законодательных актов, которые предусматривают введение механизма видеоконференцсвязи для участия в гражданских, хозяйственных и административных судебных процессах. 

08.08.2012 Клопіт заради досконалості

Про те, кого Рада суддів загальних судів рекомендує Вищій раді юстиції призначити на посади керівників, про втручання в роботу системи електронного розподілу судових справ у Калінінському районному суді м.Донецька та про інші не менш цікаві питання, які вирішуються в закритому режимі, «ЗіБ» дізнався не лише з порядку денного засідання органу суддівського самоврядування, а й особисто від голови ради Павла Гвоздика.

08.08.2012 Універсальний кандидат

Трохи більше ніж через місяць Вища кваліфікаційна комісія суддів знову перевірятиме теоретичні знання охочих служити Феміді. Після цього ВККС виявлятиме вміння претендентів застосовувати законодавство. Однак у 2012-му кандидати виконуватимуть практичне завдання з питань не однієї спеціалізації, як це було в минулому році, а чотирьох.

08.08.2012 Замість відкритих доходів – контроль над суддями

Журналісти не раз звертали увагу, як прекрасні ідеї нового закону про суддів в житті перетворювалися на трагедію або фарс. Ідея підбирати нових, через відкритий конкурс реалізувалася як парад мажорів під патронатом Сергія Ківалова. Остання профанація плану побудови правосуддя – збереження тіні над їхніми доходами.

08.08.2012 Судді та адвокати Шрі-Ланки протестують

На Шрі-Ланці адвокати та судді страйкують - вони відмовились брати участь у процесуальних слуханнях, звинувативши виконавчу владу у втручанні до роботи судів.

08.08.2012 Пять кандидатов прошли в третий тур конкурса в Верховный суд

Члены Совета по отбору судей сегодня, 6 августа, рассмотрели и одобрили пять кандидатур на замещение вакансий в Верховном суде Кыргызстана. Один претендент не попал в третий тур из-за нехватки баллов. Об этом сообщили в пресс-службе Совета.

08.08.2012 На Маршалові острови відправлять ще 13 мільйонів на ремонт суддівських офісів

Вища кваліфікаційна комісія суддів України 27 липня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ "БК "Геос" на додаткові роботи по капітальному ремонту адміністративної будівлі на вулиці Механізаторів, 9 у Києві.

08.08.2012 Вищий спецсуд витратив 6,5 млн. грн. на купівлю квартир

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ 6 серпня за результатами тендеру уклав угоду з ПАТ «ХК «Київміськбуд» на придбання восьми квартир в Києві на суму 6,48 млн. грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

08.08.2012 Прокуратура оскаржила виправдальний вирок львівському судді

Прокуратура Волинської області оскаржила в апеляційному порядку вирок Луцького міськрайонного суду від 9 липня 2012 року, яким суддю Залізничного районного суду міста Львова виправдано за відсутністю в його діях складу інкримінованих злочинів – одержання хабарів за прийняття процесуальних рішень у цивільних та кримінальних справах, які перебували у його провадженні.

08.08.2012 Оголошення ВККС України від 07 серпня 2012 року

Вища кваліфікаційна комісія суддів України, відповідно до статей 74, 76 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», повідомляє про підготовку матеріалів щодо обрання кандидатів на посаду судді безстроково.

07.08.2012 Судья ВСУ В.Онопенко зарегистрировался в ЦИК как кандидат в народные депутаты

Об этом стало известно в ходе встречи представителей Совета судей Украины и судей ВСУ с российскими коллегами, членами Совета судей Российской Федерации, которая состоялась сегодня в стенах Кловского дворца.

07.08.2012 Суд визнав, що заборона акції опозиції була незаконною

Київський апеляційний адмінсуд скасував постанову окружного адмінсуду, яким заборонялося встановлення в м. Боярка агітаційних наметів для проведення акції «Україна проти Януковича» 

07.08.2012 Суд виправдав львівського суддю, звинуваченого в хабарництві на 400 тис. грн

Як стало відомо "Комерсант", Волинський міський суд (м. Луцьк) виправдав суддю Залізничного райсуду міста Львова Ігоря Ганича, який звинувачувався в отриманні хабара в розмірі 400 тис. грн.

07.08.2012 Як в Україні, так і в Російській Федерації забезпечення незалежності судової системи є одним із головних завдань діяльності ради суддів

Про це йшлося під час зустрічі керівництва Верховного Суду України та членів Ради суддів України з делегацією Ради суддів Російської Федерації, яка відбулася у Верховному Суді в рамках робочого візиту делегації в Україну на чолі з головою Ради суддів РФ Юрієм Сидоренком.

07.08.2012 Отбор судей: анализ международного опыта

В Украине продолжается отбор судей на должность судьи впервые. По мнению экспертов отрасли, за последние годы процедура отбора кандидатов в судьи во всех странах претерпела существенные изменения, причем в большинстве случаев – в сторону улучшения.

06.08.2012 Суддівська «рукавичка» або Коли вдасться набрати 1176 нових служителів Феміди й виділити кожному окремий кабінет

У 2013 році кількість законників у місцевих загальних судах збільшиться з 4838 до 6014 осіб. Проведення такої собі штатної реформи викликане передусім необхідністю забезпечити функціонування нової фігури в кримінальному процесі — слідчого судді. Та чи готові сьогодні суди прийняти поповнення і чи є перспектива, що вакансії у всіх обителях Феміди будуть заповнені?

06.08.2012 Вплив ДСАУ можуть посилити

Для посилення статусу Державної судової адміністрації України було б доцільно, аби призначенням її голови та заступників, а також затвердженням положення про цей орган займалися Президент або Верховна Рада.

06.08.2012 Лутковська готує покарання для судді

Валерія Лутковська готує подання ВККС про притягнення до дисциплінарної відповідальності одного із суддів, який повторив ті ж обставини щодо іншої людини, які були підставою для рішення ЄСПЛ щодо Луценка.