flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд преси на судову тематику з 28 липня по 04 серпня 2012 року

06 серпня 2012, 10:46

Проект

“Підтримка судової реформи в Україні”

Огляд преси № 28(163) (28 липня – 04 серпня 2012 року)

04.08.2012 Вищий адміністративний суд України взяв до уваги зауваження та пропозиції “Майдану”

Серед суб’єктів владних повноважень, кому “Майдан-Моніторинг” адресував свій меморандум щодо проблем нормативного регулювання права громадян на мирні зібрання та практичної реалізації цього права, був і Вищий адміністративний суд України.

03.08.2012 ДСА України звертає увагу на факти розповсюдження недостовірної інформації щодо проведення святкових заходів у вересні цього року

Останнім часом на адресу Державної судової адміністрації України надходять листи від судів стосовно телефонних дзвінків осіб, які представляються, зокрема, працівниками центрального апарату Державної судової адміністрації України та пропонують суддям, керівникам апаратів судів, їх працівникам взяти участь у заходах, в тому числі, пов’язаних із вдосконаленням роботи суду, підвищенням кваліфікації тощо, за участю посадових осіб органів державної влади та відомих артистів за грошову винагороду.

03.08.2012 Друге загальнонаціональне анонімне тестування кандидатів на посаду судді вперше (відеозвіт)

5 червня цього року Вища кваліфікаційна комісія суддів України на високому рівні провела масштабний захід за участі 3,5 тис. осіб - анонімне тестування (іспит) кандидатів на посаду судді вперше.

03.08.2012 Вийшов сьомий номер «Вісника Верховного Суду України»

 

02.08.2012 Завершено досудове слідство у кримінальній справі відносно судді Каховського міськрайонного суду

Слідчим відділом прокуратури Херсонської області закінчено досудове слідство та направлено до Генеральної прокуратури України для подальшого спрямування до Верховного суду України для визначення підсудності кримінальну справу, порушену заступником Генерального прокурора України відносно судді Каховського міськрайонного суду.

02.08.2012 Імідж влади та… біотуалети, або Як суди розуміють свободу мирних зібрань

У першій половині цього року, якщо вірити даним Єдиного державного реєстру судових рішень, суди прийняли щонайменше 81 постанову у справах щодо обмеження свободи мирних зібрань. У 74 випадках було задоволено позови органів влади й заборонено мирні зібрання, й лише у 7 справах суд став на захист свободи мирних зібрань.

02.08.2012 Донецким судам эксклюзивно выделили на ремонт 8 млн грн, – Вестник госзакупок

Территориальное управление Государственной судебной администрации Украины в Донецкой области в июне-июле с.г. по результатам тендеров заключило ряд соглашений на ремонт судов на общую сумму 7,95 млн. грн.

02.08.2012 ДСА уклала тендери на купівлю телевізорів для проведення «відеозасідань»

Державна судова адміністрація України 26 липня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «УЛІС Сістемс» на постачання телевізорів на суму 839 тис грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

01.08.2012 Українці подали понад 10 тисяч скарг до Європейського суду з прав людини

10 тисяч 550 скарг українських громадян наразі подано до Європейського суду з прав людини. Про це на прес-конференції у Дніпропетровську заявила директор Центру сприяння міжнародного захисту (Страсбург) Оксана Преображенська.

01.08.2012 Статус працівників апарату суду пропонують уточнити

Із метою упередження ряду проблем, пов’язаних із категоризацією держслужбовців, було внесено проект закону, який передбачає конкретизувати належність працівників апаратів судів до відповідних категорій, що визначаються законом про державну службу.

01.08.2012 Банкіри створять чорний список судів, які захищають боржників

Незабаром українські банкіри створять справжній чорний список судів, які допомагають українцям ухилятися від зобов’язань перед банками, зокрема, від виплат щодо кредитів.

01.08.2012 Российский суд теряет завоеванное доверие

За год с лишним отношение граждан России к работе судов резко поляризовалось, свидетельствуют данные свежего соцопроса фонда "Общественное мнение", а число равнодушных к "судебной теме" снизилось.

01.08.2012 Судді адмінсудів вивчали новели міграційного законодавства

27 липня 2012 року у Львові відбувся одноденний семінар для суддів Львівського апеляційного адміністративного суду та суддів Волинського, Закарпатського, Івано-Франківського, Львівського, Тернопільського окружних адміністративних судів, які спеціалізуються на розгляді спорів щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового захисту, примусового повернення і примусового видворення іноземця чи особи без громадянства з України та спорів, пов’язаних із перебуванням іноземця та особи без громадянства в Україні.

01.08.2012 Голова ДСА України звернувся до Президента України з приводу критичної ситуації, що складається з підготовкою бюджетного запиту на 2013 рік

Міністерством фінансів України 24 липня 2012 року доведено граничні обсяги видатків загального фонду державного бюджету на 2013 рік для органів судової влади (крім Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів) у сумі 2422,8 млн грн., що на 2,1 відсотка більше, ніж затверджено Законом України "Про Державний бюджет України на 2012 рік".

01.08.2012 Окружний Євросуд

Вінницький окружний адмінсуд послідовно дотримується сучасних європейських вимог до реалізації судочинства.

31.07.2012 Вирок: «перезавантаження»

Суддю покарали за хабар і втручання в програму документообігу. Чи може це повторитися?

31.07.2012 Коментар щодо законодавства України, яке застосовується адміністративними судами під час розгляду та вирішення публічно-правових спорів, пов’язаних з виборами народних депутатів України.

Суспільне життя держави наразі охоплене виборчим процесом, який, як відомо, розпочався 30 липня 2012 року. Вже 28 жовтня відбудуться чергові вибори народних депутатів України. Однак важко не розгубитися у різноманітності законодавства про вибори, зміни до якого відбуваються часто та стабільно.

31.07.2012 Геннадій Москаль вимагає притягнути до відповідальності суддів Апеляційного суду Закарпатської області

Народний депутат Геннадій Москаль направив депутатське звернення у Вищу кваліфікаційну комісію суддів України з проханням притягнути до відповідальності суддів Апеляційного суду Закарпатської області, котрі допомогли Копчі-молодшому повторно втекти від слідства.

31.07.2012 Перший заступник Голови Верховного Суду України, голова Ради суддів України Ярослав РОМАНЮК: «РСУ має класти край найменшим посяганням на незалежність судді»

Нове зводити і легше, і складніше водночас. Легше, позаяк немає потреби прилаштовувати стару побудову до нових умов. Складніше — через брак досвіду попередників, які могли б визначити орієнтири для просування вперед. Йому ж випала доля двічі безпосередньо долучатися до перебудови: у 2010 році забезпечувати своєчасну реалізацію новел судової реформи на чолі вищого органу суддівського самоврядування, а за рік — налагоджувати роботу найвищого судового органу з новими повноваженнями.

31.07.2012 Решение Верховного Суда Украины разрешает гражданам зарабатывать на ссудах

Граждане и предприятия могут свободно выдавать денежные ссуды и получать за это процентную плату без каких-либо лицензий – это следует из решения Верховного Суда Украины. Теперь такие сделки нельзя будет признавать недействительными из-за отсутствия лицензий, поскольку на них не распространяются нормы законодательства о финансовых услугах.

30.07.2012 У справі за позовом «катівника рибалок» проти журналіста суддя взяв самовідвід

 

30.07.2012 Велика ліквідація

У Вінниці зникли всі районні суди! Замість них створять один — міський.

30.07.2012 30 липня 2012 року Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін узяв участь у нараді, присвяченій підведенню підсумків роботи судів Автономної Республіки Крим

Голова Комісії поінформував суддів Автономної Республіки Крим про результати роботи Комісії в частині, що стосується суддівських кадрів регіону, а також звернувся з пропозицією брати активну участь у процесі підготовки майбутніх суддів у Національній школі суддів України, й звернув увагу голів апеляційних судів на необхідності вжиття заходів щодо проведення перепідготовки суддів місцевих судів Автономної Республіки Крим з питань застосування нових положень кримінального процесуального законодавства.

27.07.2012 ВАСУ готовится к избирательному процессу

В период проведения выборов народных депутатов Украины, с 30 июля 2012 года и до завершения избирательного процесса, Высший административный суд Украины будет работать в особом режиме. План основных организационных мероприятий суда, относительно обеспечения рассмотрения административных дел, связанных с избирательным процессом очередных выборов народных депутатов Украины, 28 октября 2012 года, утвержден 25 июля с.г.