flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд преси на судову тематику з 14 по 20 липня 2012 року

23 липня 2012, 10:56

Проект

“Підтримка судової реформи в Україні” 

Огляд преси № 26(161) (14 липня – 20 липня 2012 року) 

20.07.2012 Французький суддя похвалив українське адмінсудочинство

Голова судової палати Окружного адміністративного суду м.Бордо Філіп Пузулє відзначив суттєвий прогрес України в адміністративному судочинстві і зауважив, що успіх у розбудові цієї сфери важливий не тільки для самої України, а й для усієї Європи.

20.07.2012 Національна школа суддів планує посилене вивчення нового КПК

Ректор Національної школи суддів Василь Маляренко доручив забезпечити систематичне наповнення сайту матеріалами експертного обговорення підходів до імплементації нового Кримінального процесуального кодексу України.

20.07.2012 "Потрібно створити постійно діючий механізм незалежного фінансування судів"

80% українців не довіряють вітчизняним судам, свідчать соціологічні опитування. Судова реформа, задекларована нинішньою владою, не приносить результатів. Але в Об'єднаній опозиції "Батьківщина" переконані: зробити судову систему незалежною й повернути довіру українців — можливо.

20.07.2012 Голова райсуду пообіцяла провести перевірку у своїй установі

Неприпустимо, коли в суді майже кожна процесуальна дія відбувається виключно після певної винагороди, а в протилежному випадку справа просто не приймається до провадження.

20.07.2012 На Прикарпатті у суддів-новачків будуть особисті наставники

На Прикарпатті у новопризначених суддів будуть свої наставники. Протягом першого року роботи старші колеги допомагатимуть новачкам адаптуватися в колективі та збагнути усі нюанси непростого фаху.

20.07.2012 Опозиція пропонує повністю оновити суддівський корпус

Народний депутат Олена Шустік переконана, що в Україні необхідно повністю оновити суддівський корпус. "На нашу думку, правосуддя має бути швидким, неупередженим та доступним. У ці три слова ми вклали все, що хотіли зробити заради людей, заради захисту їхніх прав", – запевнила нардеп.

20.07.2012 Опозиція пропонує підвищити стаж роботи для кандидатів у судді спеціалізованих судів

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", яким пропонується підвищити стаж роботи для осіб, які обираються на посади суддів Вищого спеціалізованого та Верховного Судів України.

20.07.2012 ВССУ підготував інформаційний лист щодо деяких спірних питань застосування норм цивільного процесуального права

 

19.07.2012 Доступность правосудия «промониторят»

Накануне очередного съезда судей Украины пришло время оценить авторитет судебной власти среди населения. 9 июля ССУ принял решение о проведении мониторинга состояния независимости судей в Украине-2012 (о состоянии независимости, непредубежденности и доступности правосудия в Украине).

19.07.2012 В Украине стартует пилотный проект «Электронный суд»

Впервые в Украине вводится электронный обмен информацией между судами и субъектами хозяйствования. Инициированный Ассоциацией «Украинский Кредитно-Банковский Союз» (УКБС) пилотный проект «Электронный суд» при поддержке Государственной судебной администрации Украины (ГСАУ) в тестовом режиме стартует в сентябре текущего года на базе ПриватБанка.

19.07.2012 Страшне перо не в гусака, або Як суди забороняють мітинги

Колись у журналі "Перець" була рубрика "Страшне перо не в гусака", де розміщували різноманітні рукописні "ляпи". Сьогодні лаври цього славетного сатиричного видання могли б приміряти на себе українські суди. Вони видають десятки, сотні найкарколомніших рішень – аби заборонити українцям мітингувати.

19.07.2012 «Фемиду» отдадут регионам?

«Жизнь настоящего судьи – это его работа», – не так давно отметила в интервью нашему изданию председатель Печерского райсуда Киева Инна Отрош. Действительно, при возрастающей год от года нагрузке для многих судей полноценный отдых – непозволительная роскошь.

18.07.2012 Харківський апеляційний господарський суд переїжджає до нової будівлі

Харківський апеляційний господарський суд почав переїзд до нової будівлі на пр. Правди, 13. Засідання суду в новій будівлі вже проводяться.

18.07.2012 Поліцейська держава: Україна утримує армію міліції в 2,5 рази більшу, ніж це прийнято в світі

Суддів у деяких державах припадає на 100 тис. жителів: в Англії та Уельсі — 5, США — 7, Молдові — 9, Швеції, Італії — 10, Росії, Румунії — 15. В Україні…

18.07.2012 Валерія Лутковська взяла під особистий контроль дотримання прав підсудних під час судового розгляду справи так званих “васильківських “терористів”

 

18.07.2012 Єврокомісія спрощує візовий режим для прокурорів та суддів

Депутати Європарламенту обурюються: Брюссель замінює батіг на пряник.

18.07.2012 Одеська конкуренція: з 8 кандидатів ВККС відібрала для апеляційної інстанції 2 найкращих

Вища кваліфікаційна комісія суддів стала арбітром у змаганнях за посади в Апеляційному суді Одеської області. Конкурс був жорстким — чотири претенденти на одне вільне місце.

18.07.2012 Сергій Власенко: Суддям треба почати виносити чесні і справедливі рішення

Головна проблема в Україні не закони, а те, як вони виконуються.

18.07.2012 Член Ради суддів загальних судів, суддя ВССУ Юрій Фурик: «Відповідальність судді не повинна обмежуватися лише покаранням»

Очевидно, що якість роботи судової установи багато в чому залежить від керівника. Одним із найголовніших завдань Ради суддів загальних судів є визначення потенційних кандидатів на керівні місця.

18.07.2012 Відбулося засідання Ради суддів адміністративних судів України

Під час чергового засідання 13 липня 2012 року Рада суддів адміністративних судів визнала, що робота РСАС України за перше півріччя 2012 року здійснювалась на належному рівні та у відповідності до вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і Положення про Раду суддів адміністративних судів України.

17.07.2012 У мантії без нагрудного знака — зась!

Члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів укотре розглядали питання про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Скаржилися на служителів Феміди за невмотивоване затягування розгляду справ, відмову в розгляді, порушення таємниці нарадчої кімнати та навіть були претензії щодо зовнішнього вигляду судді під час оголошення ним рішення.

17.07.2012 У Верховному Суді України проаналізовано судову практику розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення

Відповідно до положень пункту 3 частини першої статті 40 Закону України від 7 липня 2010 року № 2453-VI «Про судоустрій і статус суддів» Верховний Суд України здійснив аналіз судової практики розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

17.07.2012 Верховний Суд України проаналізував судову практику призначення покарань за хабарництво

Судова палата у кримінальних справах Верховного Суду України обговорила результати аналізу судової практики призначення покарань за одержання хабара (стаття 368 Кримінального кодексу України).

17.07.2012 Олег Василенко: Справу судді одного із районних судів Львова, який на пішохідному переході збив велосипедиста, ніхто прикривати не буде

Прокурор Львівської області Олег Василенко запевняє, що справу судді одного із районних судів Львова, який на пішохідному переході збив велосипедиста, «ніхто прикривати не буде».

17.07.2012 Совет судей общих судов рекомендовал 14 судей на админдолжности в судах

 

17.07.2012 Визначено кількісний склад суддів місцевих загальних судів та затверджено штатну чисельність працівників апаратів місцевих загальних судів

 

16.07.2012 В Европейский суд подана жалоба по "языковому" закону

Днепродзержинский правозащитник подал жалобу в Евросуд относительно невозможности обжаловать в Украине скандальный закон о языках.

16.07.2012 Бывший противник создания Верховного суда Англии назначен его главой

Главой Верховного суда Великобритании назначен лорд Нойбергер (Lord Neuberger), который таким образом станет самым высокопоставленным судьей в стране, сообщает Guardian.

16.07.2012 Комітет з питань правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому законопроект про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо проведення кваліфікаційного іспиту

На засіданні Комітету зазначалося, що законопроект (реєстр. №10618) спрямований на забезпечення чіткості та прозорості процесу здійснення добору кандидатів на посаду судді, нормативної визначеності усіх складових його механізму та забезпечення рівних можливостей кандидатів щодо доступу до посади професійного судді шляхом внесення змін до статей 70, 73 та 80 Закону "Про судоустрій і статус суддів".