flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд преси на судову тематику з 07 по 13 липня 2012 року

16 липня 2012, 10:57

Проект

“Підтримка судової реформи в Україні”

 

Огляд преси № 25(160) (7 липня – 13 липня 2012 року)

13.07.2012 В Україні створять перший приватний суд

Нещодавно у Вищій раді юстиції вирішували нестандартне питання: дозволяти чи ні матері та двом її донькам працювати у одному судді. За лаштунками жартували, що в Україні можуть створити перший приватний суд.

13.07.2012 Питання кваліфіспиту радять не обмежувати однією юрисдикцією

Обмеження перевірки теоретичних та практичних знань тільки юрисдикцією певного суду формально звужує можливість кандидатів в майбутньому приймати участь у конкурсі на заміщення вакантних посад у судах різних юрисдикцій.

13.07.2012 Велосипедиста у Львові збив суддя Франківського районного суду

Як повідомили у прес-службі прокуратури Львівської області, за цим фактом прокуратура міста проводить перевірку в порядку ст. 97 КПК України. Хід перевірки перебуває на контролі прокуратури Львівської області.

13.07.2012 Німецький скандал навколо обрізання: релігійна традиція поза законом?

У Німеччині не вщухає дискусія щодо правомірності релігійного обрізання у чоловіків. Приводом до скандалу стало безпрецедентне рішення німецького суду, який побачив у цьому кримінальний злочин.

13.07.2012 Конституционное ярмо

Конституционный суд (КС) постоянно находится в центре событий, имеющих определяющее значение и для государства, и для всего украинского общества. Правда, общая оценка деятельности КС за более чем два года вызывает некое удивление — важнейшие его решения регулярно совпадают с желаниями и интересами нынешней власти.

13.07.2012 Штраф за клевету в отношении российских судей намерены увеличить до 5 млн рублей

Представлен окончательный текст законопроекта о возвращении статьи «клевета» в Уголовный кодекс РФ. Как ранее прогнозировал глава профильного думского комитета по гражданскому, уголовному, арбитражному и процессуальному законодательству Павел Крашенинников, санкции о лишении свободы из обновленной статьи «клевета» исчезли, одновременно были серьезно увеличены размеры штрафов – вплоть до 5 млн. руб.

12.07.2012 Два года судейского ига

Украинское правосудие сегодня вряд ли отличается от какой-либо иной сферы общественной или государственной жизни в стране. В судах легко ощущается тотальное доминирование узкого круга людей при власти, не стесняющихся извлекать из этого самые разнообразные выгоды.

12.07.2012 Суддю направили на роботу до ліквідованого суду

Позаштатна ситуація виникла на засіданні ВРЮ із питанням про внесення подання Президенту про призначення на посаду судді Староміського районного суду м. Вінниці Ірини Курбатової. Річ у тім, що Глава держави прийняв указ, яким ліквідував цей суд.

12.07.2012 Комітет з питань правосуддя рекомендує парламенту відхилити проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо повноважень Верховного Суду України)

На засіданні Комітету зазначалося, що проект (реєстр. №10340) спрямований на удосконалення порядку розгляду справ Верховним Судом, встановлення обов'язковості судових рішень цього суду, а також розширення повноважень Верховного Суду у сфері формування єдиної судової практики.

12.07.2012 Мерія почала шукати присяжних

У Черкасах шукають присяжних, які братимуть участь у судових засіданнях. Ці люди слухатимуть виключно кримінальні справи про тяжкі злочини. Вони ухвалюватимуть рішення про те, чи мав місце злочин. Рішення ж щодо кваліфікації злочину і міри покарання прийматиме суддя. Присяжні, яких має обрати міська рада, працюватимуть на громадських засадах.

12.07.2012 Під час передачі хабара затримано суддю Дрогобицького міськрайонного суду та адвоката

 

12.07.2012 В.Бондик: М.Пшонка подав у відставку за вислугою років

Народний депутат від Партії регіонів, заступник голови Комітету ВР з питань правосуддя Валерій Бондик висловив жаль з приводу заяви заступника голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Миколи Пшонки про відставку.

12.07.2012 Вища рада юстиції внесе подання про звільнення двох суддів з посад у зв’язку з набранням законної сили обвинувальними вироками щодо них

Таке рішення прийняла Вища рада юстиції, розглянувши на засіданні 11 липня 2012 року матеріали за повідомленнями Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 24 травня та 19 червня 2012 року відповідно.

12.07.2012 Від посмішки строк довшає

Окружний суд США збільшив на 6 місяців покарання американцеві, обвинуваченому в збройному нападі на матір власних дітей, який посміхався під час оголошення вироку. Апеляційний суд підтвердив законність ухваленого рішення.

12.07.2012 У Кличка хочуть нокаутувати всіх суддів КС

В партії «УДАР» назвали сумно прогнозованим рішення Конституційного суду, який заборонив Верховній Раді вносити зміни до Конституції в частині скасування недоторканості Президента і суддів, тим самим вкотре підкресливши, що це – особлива каста в державі.

12.07.2012 Працівника суду, який зник біля Львова, шукають вже два тижні

27-річного мешканця Львова Ігоря Пака – працівника Львівського апеляційного господарського суду, автомобіль якого знайшли спаленим біля лісу в Зимній Воді два тижні тому, досі шукають.

12.07.2012 Помічник судді Оболонського райсуду отримав 3 роки ув'язнення за отримання хабара

Деснянським районним судом 06.07.2012 засуджено до 3 років позбавлення волі помічника судді Оболонського районного суду, який вимагав та отримав хабар у розмірі 7 тис. дол. США ( ч. 2 ст. 369-2 КК України – одержання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, ч. 1 ст. 190 КК України - шахрайство). Про це УНН повідомили у прес-службі прокуратури Києва.

12.07.2012 Вища рада юстиції внесе подання про звільнення суддів з посад за загальними обставинами

На засіданні 11 липня 2012 року Вища рада юстиції прийняла рішення про внесення подання до Верховної Ради України про звільнення Пшонки Миколи Павловича з посади судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у зв’язку з поданням ним заяви про відставку.

12.07.2012 Повідомлення для кандидатів на посаду судді вперше щодо складення кваліфікаційного іспиту

9 – 10 липня 2012 року Вищою кваліфікаційною комісією суддів України завершено обговорення питання щодо удосконалення процедури добору кандидатів на посаду судді вперше, зокрема, порядку проведення кваліфікаційного іспиту.

11.07.2012 Ініціативи Вінницького апеляційного адміністративного суду задля зміцнення авторитету судової гілки влади

Конституція України проголосила дію принципу верховенства права, втілення якого на практиці відбувається, як правило, за допомогою цілої низки правових засобів, серед яких чільне місце належить судочинству і суду. Тому немає сумніву в тому, що лише за умови розбудови судової системи можливе забезпечення якісно нового рівня судового захисту конституційних прав, свобод та інтересів громадян і юридичних осіб.

11.07.2012 Комітет з питань правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому проект закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (щодо соціального захисту суддів та членів їх сімей)

На засіданні Комітету зазначалося, що законопроект (реєстр. №10670) спрямований на законодавче врегулювання питання призначення пенсії по інвалідності судді та у зв'язку з втратою годувальника непрацездатним членам сім'ї померлого судді.

11.07.2012 Депутати не вважають українських суддів добродіями

Депутати відхилили такі форми звернень до суддів як "Добродію суддя" та "Громадянин суддя", надавши перевагу зверненню "Ваша честь", яке встановлено чинним процесуальним законодавством.

11.07.2012 Луценко подал в суд на судей

Печерский суд Киева направил Генеральной прокуратуре требование бывшего министра внутренних дел Юрия Луценко об увольнении и привлечении к уголовной ответственности первого замгенпрокурора Рената Кузьмина за санкционирование ареста экс-министра, который признан Евросудом по правам человека незаконным.

11.07.2012 Павленко: в Україні з’являться судді, які займатимуться справами неповнолітніх

Новий Кримінальний процесуальний кодекс, підписаний Президентом у травні, передбачає, зокрема, запровадження посади спеціального судді, який займатиметься провадженням у справах неповнолітніх. Про це журналістам повідомив уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко.

11.07.2012 Цього року суддів-хабарників засуджено удвічі більше, ніж торік – В.Пшонка

З початку 2012 року було засуджено за корупційні дії 11 українських суддів, що у два рази більше, ніж у минулому році. Про це сьогодні сказав під час розширеної колегії Генеральний прокурор України Віктор Пшонка, передає кореспондент УНН.

11.07.2012 Адвоката, який підбурював дати судді хабара, затримали

Адвокат з Володимирецького району підбурював неповнолітнього підзахисного, який вчинив крадіжку, дати 8 тисяч доларів хабара судді, щоб той залишив його на волі.

11.07.2012 Більшість жителів Казахстану задоволені роботою судів

Як повідомляє прес-служба Верховного Суду РК, 80% казахстанців задоволені роботою судів. Центр дослідження правової політики спільно з Програмою розвитку ООН у Казахстані презентував результати дослідження на тему "Оцінка судової системи Казахстану", яке було проведено у квітні-травні цього року та охопило понад 6 тис. казахстанців з 14 областей країни.

11.07.2012 Вундеркінди йдуть у судді

На засіданні Вищої ради юстиції 11 липня найбільший блок питань стосувався внесення подання Президенту України про призначення кандидатів на посаду суддів місцевих загальних судів.

11.07.2012 Прокуратура за заявою журналістів взялася за суддю

Прокуратурою Чортківського району Тернопільської області проводиться перевірка за заявами журналістів телеканалу ICTV з приводу перешкоджання їм у здійсненні професійної діяльності та незаконного утримання в кабінеті судді Чортківського районного суду. Про це УНН повідомили у прес-службі прокуратури.

11.07.2012 Глава держави доручив Уряду внести зміни до бюджету для належного фінансування видатків на оплату праці працівників апаратів судів

Враховуючи неодноразові звернення Державної судової адміністрації України до Президента України Віктора Януковича щодо критичної ситуації із фінансування видатків на оплату праці працівників апаратів місцевих та апеляційних судів, Президентом України видано відповідне доручення Кабінету Міністрів України.

11.07.2012 КС залишив недоторканність Януковичу і суддям

Таке рішення Конституційного суду було оприлюднене у середу.

11.07.2012 Злякавшись інтерв'ю, суддя наказала зачинити журналістку ICTV у своєму кабінеті

10 липня 2012 року у Чорткові Тернопільської області охорона районного суду за наказом судді Лідії Квятковської перешкоджала професійній діяльності знімальної групи “Надзвичайних новин” телеканалу ICTV, повідомляє Facenews.

11.07.2012 Комітет з питань правосуддя рекомендує парламенту відхилити проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо присяги судді та етики ведення судового процесу)

Законопроектом (реєстр. №9613) пропонується внести зміни до Закону "Про судоустрій і статус судів", Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України. Зокрема, передбачається на законодавчому рівні закріпити механізм оприлюднення тексту присяги судді та форму звернення до суду під час судового розгляду, змінити місце та порядок проведення присяги суддів тощо.

10.07.2012 Досудить до совершенства

Намечающаяся в скором времени реформа Европейского суда по правам человека будет сопровождаться предоставлением новых для украинских судей возможностей.

10.07.2012 Избранные народом: кто будет агитировать за судей?

О том, что действующая Конституция Украины 1996 г. морально устарела, в последнее время активно заговорили в высших эшелонах власти. На первом заседании Конституционной ассамблеи 20 июня обсуждение коснулось и раздела Конституции о правосудии.

10.07.2012 ВАСУ начал рассматривать иск кандидата в судьи А.Субботы к ВККС

Сегодня Высший административный суд Украины начал рассмотрение административного иска кандидата в судьи Артема Субботы к Высшей квалификационной комиссии судей Украины о признании противоправными действий относительно проверки и оценки его личных и моральных качеств.

10.07.2012 Ю.Луценко обратился к Генпрокурору с требованием привлечь к ответственности судей

Соответствующее заявление на имя Президента Украины Виктора Януковича и В.Пшонки он подал сегодня во время заседания Печерского райсуда Киева.

10.07.2012 Суды любят тишину больше, чем деньги

Последние полгода судебная система удивляет прежде всего тем, что в ней фактически ничего не происходит — ни громких скандалов, ни склок, ни прочих волнений. Но, собственно, чего скандалить — все противники повержены, зоны влияния поделены, а суды максимально настроены на грядущие парламентские выборы. Бери да извлекай выгоды в необъятных количествах. Особенно если народ против этого совершенно не возражает.

10.07.2012 Международный уголовный суд вынес свой первый приговор

Международный уголовный суд (МУС) в Гааге во вторник, 10 июля, вынес первый в своей истории приговор: бывший лидер конголезских повстанцев Томас Лубанга Дьило получил 14 лет тюрьмы.

10.07.2012 Судья райсуда прятала взятку в холодильнике

Сотрудники Службы безопасности Украины совместно с работниками Генеральной прокуратуры Украины разоблачили и прекратили противоправную деятельность двух судей Вышгородского районного суда Киевской области, которые требовали 115 тысяч долларов США у одного из участников судебного процесса за принятие соответствующего решения по гражданскому делу о разделе имущества супругов.

10.07.2012 Кабмин внесет изменения в бюджет относительно подготовки кадров для судебной системы

Президент Украины Виктор Янукович поручил Кабинету Министров внести изменения в Государственный бюджет на 2012 год с целью надлежащего финансирования расходов на оплату труда работников аппаратов судов, а также создание необходимых условий для подготовки Национальной школой судей Украины (НШС) высококвалифицированных кадров для судебной системы.

10.07.2012 Радою суддів України обговорено проект закону щодо навантаження на суддів

З метою виконання рішення Х позачергового з’їзду суддів України стосовно підготовки пропозицій щодо законодавчого визначення норм навантаження на одного суддю, а також визначення фактичного навантаження на суддів у поточному році розроблено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо дисциплінарної відповідальності суддів).

10.07.2012 Двойные стандарты ВККС

Продолжая отслеживать события вокруг скандального судьи Алуштинского горсуда АР Крым Николая Любинецкого, диву даешься.

10.07.2012 Від тюрми не зарікайся. Суди і міліція свідомо садять невинних людей. Іноді довічно

Численні громадяни сидять у в’язницях за злочини, яких вони не коїли. Це є не помилкою слідства і суду. Система нашої юстиції свідомо засовує за грати невинних людей.

09.07.2012 Американский судья предложил смягчить приговор, если обвиняемая отрежет волосы прямо в зале суда

13-летняя девушка вместе со своим приятелем предстала перед судом по делам несовершеннолетних штата Юта. Оба подростка обвинялись в издевательствах над другими детьми.

09.07.2012 Судей не будут наказывать за волокиту?

9 июля 2012 состоялось очередное заседание Совета судей Украины, во время которого был поднят ряд вопросов. В частности, вопрос фактической нагрузки судей в 2011 году и ход выполнения решения Х внеочередного съезда судей Украины относительно подготовки предложений о законодательном определении норм нагрузки на одного судью.

09.07.2012 Посетителей судов 15 августа будут опрашивать о работе украинских судов

На своем сегодняшнем заседании Совет судей Украины принял решение о проведении совместно с Центром судейских студий Мониторинг состояния независимости судей на Украине – 2012.

09.07.2012 В Европейском суде будет больше украинских судей

Намечающаяся в скором времени реформа Европейского суда по правам человека будет сопровождаться предоставлением новых для украинских судей возможностей. Напомним, увеличение нагрузки дел с одной стороны, и сложная финансовая ситуация – с другой, привели к тому, что Евросуд начал искать помощи за пределами своего бюджета.

09.07.2012 «Новый Хозяйственный процессуальный кодекс позволит четко разделить компетенцию судов»

На текущий день Украина стоит на пути реформирования всех отраслей судопроизводства, самой системы правосудия, а также правоохранительных органов. И, все указывает на то, что с этого пути не свернет. Другой вопрос – насколько такие реформы соответствуют ожиданиям граждан и юридического сообщества.

09.07.2012 Триває процес удосконалення добору на посаду судді вперше

9 липня 2012 року в с. Глібівка на Київщині розпочав роботу семінар «Виявлення особистих та моральних якостей кандидатів на посаду судді на стадії проведення кваліфікаційного іспиту».

09.07.2012 Відбулося засідання Ради суддів України

9 липня 2012 року відбулося чергове засідання Ради суддів України.  Під час засідання було обговорено низку питань. Зокрема, фактичного навантаження суддів у 2011 році та хід виконання рішення Х позачергового з’їзду суддів України стосовно підготовки пропозицій щодо законодавчого визначення норм навантаження на одного суддю, моніторинг оцінки стану незалежності, неупередженості та доступності правосуддя, звернення Севастопольського апеляційного адміністративного суду щодо внесення змін до Переліку судових рішень судів загальної  юрисдикції, що підлягають включенню до Єдиного державного реєстру судових рішень, звіт Рахункової палати України про результати аудиту використання бюджетних коштів, виділених на здійснення правосуддя місцевими судами, інше.

09.07.2012 Голова ДСА України дав коментар телеканалу IСTV

5 липня 2012 року Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк на прохання телеканалу IСTV, зокрема, програми «Надзвичайні новини», дав коментар. Темою до коментаря стало ухвалення 4 липня 2012 року Верховною Радою України Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні у режимі відеоконференції».

09.07.2012 Микола ПШОНКА: «Судові помилки є «необхідним злом». Але слід прагнути, аби вони траплялися якомога рідше»

Ефективний захист прав, свобод та інтересів особи — це та діяльність, здійснюючи яку судова влада перестає бути абстрактним поняттям і постає найбільш вагомою складовою правової держави, громадянського суспільства, яке прагне до верховенства права. У Конституції передбачено всі необхідні умови для становлення доступної для суспільства судової влади.