flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд преси на судову тематику з 16 по 27 червня 2012 року

02 липня 2012, 09:15

Проект

“Підтримка судової реформи в Україні”

 

Огляд преси № 23(158) (16 червня – 27 червня 2012 року) 

 

27.06.2012 Вищий суд рішенням у справі Тимошенко показав відсутність змін в Україні

Депутат Європарламенту Вернер Шульц (група “зелених”, Німеччина) вважає, що рішення суду при розгляді касаційної скарги колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко демонструє відсутність змін у ситуації в Україні.

27.06.2012 Назначена проверка информации о нарушении присяги судьями Ровеньковского горсуда

Председателем Высшего совета юстиции В.Колесниченко 27 июня с.г. назначено проведение проверки сведений, изложенных в обращении члена Высшего совета юстиции А.В.Портнова, относительно наличия оснований для увольнения судей Ровеньковского городского суда Луганской области Жадана Алексея Петровича, Божко Николая и Кулыгина Евгения Васильевича.

27.06.2012 Подписан Закон об усилении гарантий независимости судей

Подписанный Президентом Украины Виктором Януковичем Закон «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины» (об усилении гарантий независимости судей)» призван повысить самостоятельность судей, устранить возможности внепроцессуального влияния на судей при рассмотрении конкретных дел и не допустить случаев безосновательного инициирования вопросов об освобождении судей от должности.

26.06.2012 Волинська «революція»

Рада суддів господарських судів пригадала, що очільник Господарського суду Волинської області намагався вирішувати кадрові питання без участі колективу. Водночас кандидатуру його наступника збори суддів узагалі не розглядали.

26.06.2012 Відбір з прозорим бар’єром

Другий добір претендентів на мантії обіцяє стати найоб’єктивнішим за всю історію формування суддівського корпусу. З одного боку, міжнародні спостерігачі визнали, що організація тестування не залишила й тіні сумнівів стосовно прозорості його проведення. З другого — перелік тих, хто після першого етапу опинився «поза грою», доводить відсутність зовнішнього впливу на набрані бали.

26.06.2012 Голова львівської апеляцї Б.Плотницький: «Моральні якості новачків турбують керівників судів не менше, ніж рівень знань»

У господарській юрисдикції законники з одного регіону досить часто стають очільниками судів у інших, переводячись до них напередодні призначення. Саме так проблему з керівництвом було розв’язано в Київському, Дніпропетровському та Львівському апеляційних і ряді місцевих господарських судів.

26.06.2012 Афект правосуддя

Радник Президента, член Вищої ради юстиції Андрій Портнов ініціював у ВРЮ питання звільнення суддів, що винесли надто м'який вирок капітанові міліції Денису Давидову, який у серпні 2011 року в м.Красний Луч убив свою 24-річну дружину Юлію.

25.06.2012 Каждый второй судья в местных судах работает в неприспособленных условиях

Коллегия Счетной палаты (СП) выявила целый ряд серьезнейших недочетов в финансировании и материально-техническом обеспечении судов. Правда, и без того не секрет, что судьи в Украине часто напоминают старый анекдот: дали автомат, а дальше — крутись как хочешь. Вот они и крутятся.

25.06.2012 Отобрана почти тысяча адвокатов для предоставления бесплатной правовой помощи

В результате конкурса на Украине отобраны 953 адвоката, которые с 1 января 2013 года будут предоставлять населению бесплатную вторичную правовую помощь.

25.06.2012 Донецькому судді розстріляли BMW та порізали колеса

21 червня, в Донецьку на вулиці Поліграфічній обстріляли автомобіль судді Київського районного суду, імовірно Сергія Шликова.

25.06.2012 Незважаючи на значне навантаження на суддів, розгляд справ у ВССУ відбувається у звичному режимі

 

22.06.2012 Всі судові рішення оприлюднюватимуться протягом п'яти днів

Народні депутати погодилися з пропозицією Юрія Кармазіна встановити п'ятиденний строк для опублікування на офіційному сайті судової влади прийнятих судових рішень.

22.06.2012 Половина судей местных судов осуществляют судопроизводство в непригодных для этого условиях, – Счетная палата

Рассмотрев результаты аудита использования бюджетных средств, выделенных на осуществление правосудия местными судами, Коллегия Счетной палаты пришла к выводу, что Государственной судебной администрацией Украины на протяжении 2011 принимались меры с целью улучшения организационного обеспечения деятельности местных судов.

21.06.2012 Судный день для власти

О чем бы регионалы ни говорили с Западом, их диалог неизбежно сводится к положению дел в украинской судебной системе. Европа и США считают невозможным существование цивилизованного демократического общества без независимого и объективного правосудия. Но при этом сегодня им видятся недопустимо прозрачными ответы на вопросы, превратила ли нынешняя украинская власть судебную систему в бизнес-проект.

21.06.2012 Приговоренный к казни британец сумел оспорить свое наказание спустя 39 лет

Последний приговоренный к смертной казни британец сумел оспорить свое наказание, после того, как сообщил, что совершил признание под пытками и угрозой убийства, сообщает Guardian.

21.06.2012 Суддів має обирати народ

Ми багато чули й чуємо «високоінтелектуальних» аргументів проти того, щоб дозволити громадянам України обирати суддів. Усі ці міркування відірвані від життя й тільки шкодять і суддям, і громадянам.

21.06.2012 Председатель Верховного суда Испании подал в отставку из-за скандала о растрате 28 тыс. евро

Председатель Верховного суда Испании Карлос Дивар, который также занимал пост президента Высшего судебного совета, в четверг подал в отставку, сообщил журналистам вице-президент совета Фернандо де Роса.

21.06.2012 Вища рада юстиції внесе подання про звільнення Гуменної Н.М. з посади судді Сколівського районного суду Львівської області за порушення присяги

На засіданні 21 червня 2012 року Вища рада юстиції розглянула матеріали щодо звільнення суддів з посад за загальними та особливими обставинами.

21.06.2012 Н.Стефанів: Сьогодні Державна судова адміністрація України вже підбирає присяжних

Прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу України, за яким вже з листопада місяця вершитиметься кримінальне судочинство в нашій державі, диктує свої новації у діяльності служителів Феміди.

21.06.2012 Досвід провадження відео-конференцій у судах прийшовся суддям до вподоби

Рівно рік минуло з того часу, як в Апеляційному суді Івано-Франківської області та в Івано-Франківському слідчому ізоляторі запрацювали кімнати відео-конференцзв’язку, які дозволяють проводити слухання судових справ без доставки засуджених та підслідних до залу суду.

21.06.2012 Самый гуманный суд в мире: за убийство жены милиционер получил год и три месяца

Шахтерский город Красный Луч (Луганская область) третий день гудит как растревоженный улей. Все в шоке от вердикта местного суда.

21.06.2012 Вищий спеціалізований суд України у справі Тимошенко: тест на верховенство права

26 червня Вищий спецсуд з розгляду цивільних і кримінальних справ поставить крапку в "газовій справі" Юлії Тимошенко. Ухвала ВСС у цій справі, як суду касаційної інстанції, вважатиметься кінцевим судовим актом за національною процедурою судочинства й визначатиме позицію судової влади України щодо юридичної кваліфікації дій Юлії Тимошенко під час врегулювання політичної кризи у відносинах Росії та України в січні 2009 року.

21.06.2012 Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів України щодо проведення робіт із землеустрою, пов'язаних із встановленням і зміною меж адміністративно-територіальних одиниць"

 

21.06.2012 Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності"

 

21.06.2012 ВСЮ назначил новых председателей Дарницкого и Подольского райсудов Киева

Сегодня на своем заседании Высший совет юстиции рассмотрел ряд кадровых вопросов относительно назначения судей на административные должности в судах. В частности, было принято решение о назначениях Галины Супрун на должность председателя Подольского райсуда г.Киева и Сергея Пойды на должность председателя Дарницкого районного суда г.Киева.

21.06.2012 Парламент избрал В.Колесниченко бессрочно на должность судьи ВССУ

 

20.06.2012 18 червня 2012 року у Вищому господарському суді України відбулося чергове засідання Ради суддів господарських судів України

 

20.06.2012 Верховний суд Пакистану визнав прем’єр-міністра країни винним у неповазі до суду і припинив його повноваження

Верховний суд Пакистану ухвалив сьогодні припинити повноваження прем’єр-міністра країни Юсафа Рази Ґілані.

20.06.2012 В Приморском суде Одессы ищут три взрывных устройства: из суда эвакуированы сотрудники (дополнено)

 

20.06.2012 Комітет з питань правосуддя рекомендує парламенту направити на доопрацювання проект закону про внесення змін до статті 3 Закону "Про доступ до судових рішень" (щодо вдосконалення умов доступу громадян до рішень судів загальної юрисдикції)

На засіданні Комітету зазначалося, що законопроектом (реєстр. №9468) пропонується внести зміни в частину третю статті 3 Закону "Про доступ до судових рішень" стосовно переліку рішень, що підлягають включенню до Єдиного державного реєстру судових рішень.

20.06.2012 Верховна Рада України ухвалила Закон "Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства"

 

20.06.2012 Власть добралась до судейской морали

В парламенте предлагают внедрить оценку моральных и личностных качеств кандидатов на должности судей. И, в принципе, провластные юристы, взяв в свои руки все ключевые рычаги влияния на суды, могут, вероятно, и без того делать с судебной системой все, что им заблагорассудится. Но остается вопрос: что же это будут за судьи, если их моральные и личностные качества будут оценивать люди, превратившие судебную систему в бизнес-проект.

20.06.2012 Суддя звільнив організатора торгівлі героїном у Житомирі

Прокуратура Житомирської області вимагає притягнути до відповідальності суддю, який звільнив з-під варти організатора банди наркоділків.

19.06.2012 Методична допомога судам нижчого рівня – один із пріоритетів діяльності ВССУ

 

19.06.2012 Рада планує цього тижня дозволити вести судочинство російською мовою

Фракція Наша Україна - Народна самооборона (НУ-НС) вимагає від парламенту України зняти з розгляду два законопроекти, що пропонують ввести практику російської мови у судочинстві.

19.06.2012 Украинские суды могут стать русскоязычными

Языковой скандал продолжается, первыми в Украине русскоязычными могут стать суды. Уже на этой неделе Верховная Рада планирует рассмотреть два законопроекта, касающихся изменений в судопроизводстве, где, среди прочего, предлагается разрешить вести процессы на русском языке.

19.06.2012 В Гаазі обговорили питання судового адміністрування

З 13 по 15 червня 2012 року в м. Гаага, Нідерланди відбулася П'ята міжнародна конференція «Проблема розвитку та підтримки міцної і справедливої судової системи у добу невизначеності».

19.06.2012 Комітет з питань правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України (щодо приведення у відповідність з Законом України "Про судоустрій та статус суддів")

Законопроектом (реєстр. №9318), внесеним народними депутатами С.Ківаловим, В.Колесніченком, пропонується статтю 3 Господарського процесуального кодексу, якою визначається мова господарського судочинства, викласти в новій редакції з метою приведення у відповідність з Законом "Про судоустрій і статус суддів".

19.06.2012 18 червня 2012 року у Вищому господарському суді України відбулося чергове засідання Ради суддів господарських судів України

 

18.06.2012 Судді з Сумської області дали 5 років за хабар

Главу Глухівського міськрайонного суду Сумської області Аллу Гетьманенко засудили до 5 років позбавлення волі за хабар.

18.06.2012 В Хозсуде Волынской области будет новый председатель

Как сообщил специальный корреспондент СУДЕБНО-ЮРИДИЧЕСКОЙ ГАЗЕТЫ, новые руководящие кадры рекомендованы к назначению на административные должности Советом судей хозяйственных судов 18 июня 2012 года.

18.06.2012 Депутаты предлагают проверять будущих судей на моральные качества

 

18.06.2012 Парламент рассмотрит вопрос об отмене неприкосновенности чиновников и судей 20 июня

Верховный Совет Украины 20 июня с.г. рассмотрит вопрос о направлении в Конституционный Суд Украины проекта закона изменений в Конституцию Украины в части отмены неприкосновенности Президента Украины, народных депутатов Украины и судей.

18.06.2012 Суддя Телепенько заборонив відеозйомку суду проти броварської влади. (+відео)

Представник броварської влади Олександр Прилєпко ініціював заборону проведення відеозйомки судового засідання за позовом активіста «Маєш право знати» Сергія Іллюхіна проти міськвиконкому.