flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд преси на судову тематику з 02 по 11 червня 2012 року

17 червня 2012, 08:07

Проект

“Підтримка судової реформи в Україні”

Огляд преси № 21(156) (02 червня 11 червня 2012 року) 

11.06.2012 Изменение Конституции необходимо начинать с раздела о правосудии, – Н.Козюбра

Почти два года судебная система живет по новому Закону Украины «О судоустройстве и статусе судей», называемому «судебной реформой». Но все чаще не только представители судебной власти говорят, что полноценная судебная реформа на Украине невозможна без изменений Основного Закона страны.

08.06.2012 «Ми приємно вражені якістю підготовки кандидатів на посаду судді» - Ігор Самсін

«Необхідно повернути довіру населення до судової системи. Цей процес є складним і тривалим, але поступальний рух вперед і принципова позиція Комісії у цьому питанні приведе до позитивного результату. І анонімне тестування спроможне переломити ситуацію», — впевнений Голова ВККСУ Ігор Самсін.

08.06.2012 82% громадян не довіряють українським судам – опитування

Серед силових структур найбільшу недовіру у громадян України викликають вітчизняні суди. Їм не довіряє 82% опитаних громадян України. Крім того, 73% не довіряє органам внутрішніх справ. Про це свідчать результати соцопитування, проведеного "Соціоконсалтингом", передає УНН.

08.06.2012 На Дніпропетровщині розгортається «клубок» корупційної діяльності судді

Днями за матеріалами Управління по боротьбі з організованою злочинністю ГУМВС України в Дніпропетровській області Генеральною прокуратурою України порушено вже другу кримінальну справу відносно служителя Феміди райсуду м. Кривого Рогу.

08.06.2012 ВГС поділився досвідом узагальнення судової практики

Європейські експерти зберуть досвід роботи Вищого господарського суду України у питанні забезпечення єдності судової практики і, підкріпивши його власними напрацюваннями, передадуть адміністративним судам.

08.06.2012 Випадкова закономірність

ВККС утретє оголосила догану одному й тому ж судді з м.Кривий Ріг.

08.06.2012 Суды для Европы

Действующая власть усиленно пытается угодить Западу, стараясь хоть как-то ликвидировать наиболее принципиальные претензии Европы и США к украинскому правосудию. Но на деле регионалы, кажется, идут лишь на те уступки, которые не могут поколебать уже созданную ими судебную систему в Украине.

07.06.2012 Справа про звіряче вбивство судді Шевченківського суду розвалюється

Гучна справа про вбивство судді Шевченківського райсуду Києва Сергія Зубкова розпадається на очах. Головний свідок - ліфтер, який застав злочинців, і вони навіть спробували його вбити, не визнав у підсудних Сергія і Дмитра Павличенків (син і батько) убивць судді. І він став п'ятим свідком, який не підтвердив версію слідства, пише "Сегодня".

07.06.2012 В Раде разгорелся скандал при назначении молодых судей с известными фамилиями

В Верховной Раде в четверг разгорелся спор при рассмотрении депутатами проекта постановления о бессрочном назначении на должности судей молодых людей, чьи родители занимают высокие должности.

07.06.2012 Основы права судей

Голосование депутатов друг за друга при увольнении судей может быть признано Евросудом нарушающим Конвенцию о защите прав человека.

07.06.2012 Парламенту рекомендуют не вносить изменения в законы об обеспечении открытости правосудия

Комитет по вопросам правосудия рекомендует парламенту отклонить проект закона об изменениях относительно обеспечения реальной открытости правосудия. Такое решение на вчерашнем заседании аргументировал председатель комитета Сергей Кивалов.

07.06.2012 Прокурори втрачають вплив на суддів - Портнов

5 червня Верховна Рада ухвалила в цілому закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення гарантій незалежності суддів)». Цим документом, який запропонував парламенту глава держави, внесені зміни до законів «Про Вищу раду юстиції», «Про судоустрій і статус суддів» та «Про Регламент Верховної Ради України» в частині обмеження прокурорів у процедурах ініціювання перевірок суддів або звільнення їх з посад.

06.06.2012 Власть дала стране новую партию судей

В Украине прошло второе в истории независимое тестирование кандидатов на должность судьи. Сегодня это фактически первая ступень для любого украинца, желающего надеть на себя судейскую мантию. Правда, как ни крути, неизменным остается небольшой круг людей при власти, стоящих ныне за процедурой назначения судей и определяющих ее. Посему гражданам вряд ли стоит надеяться на глобальные изменения как в подборе судейских кадров, так и в уровне независимости и незаангажированности отечественного правосудия.

06.06.2012 Работой украинских судов недовольны 68% населения, – опрос

68,8% опрошенных фондом «Демократические инициативы» и центром экономических и политических исследований имени Александра Разумкова негативно оценивают деятельность судов.

06.06.2012 Проходной балл для кандидатов, сдавших анонимное тестирование – 63

Высшая квалификационная комиссия судей Украины все же определилась с проходным баллом для кандидатов на должность судьи впервые, сдавших анонимное тестирование.

06.06.2012 ВР відмовилася вирівняти зарплату суддів КСУ і місцевих судів

Верховна Рада України (ВР) відхилила законопроект № 9670 про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо упорядкування діяльності Конституційного Суду України (КСУ) з метою забезпечення верховенства Конституції України та захисту прав і свобод громадян). "За" проголосували 105 з мінімально необхідних 226 народних депутатів.

06.06.2012 Студенти Котовська на судовому засіданні: і цікаво, і повчально

Центр права м. Котовськ організував студентам навчальних закладів міста екскурсію до міськрайонного суду. Крім екскурсії по суду, студенти були присутніми на судовому засіданні та могли поставити запитання судді.

06.06.2012 Ігор Самсін: Посада судді в Україні не продається

Голова ВККС каже, що нинішня система набору суддів цілком життєздатна, а всі повідомлення про торгівлю мантіями за десятки тисяч доларів - лише чутки.

06.06.2012 Під час суду над Брейвіком суддя ...грав у карти (фото)

На процесі за справою Андреса Брейвіка, обвинуваченого в організації подвійного теракту влітку минулого року, розгорівся скандал після того, як один суддів під час слухань розкладав на комп'ютері пасьянс.

06.06.2012 Много шума из ничего

Кадровые вопросы хозяйственной юстиции внесли смятение в заседание Высшего совета юстиции.

06.06.2012 У Верховному Суді України презентовано звіт Робочої групи Проекту Європейського Союзу і Ради Європи «Підтримка судової реформи в країнах східного партнерства»

 

06.06.2012 Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення гарантій незалежності суддів)"

Закон спрямований на удосконалення положень чинного законодавства України та посилення гарантій незалежності суддів у процесі їх призначення, обрання на посаду, а також у ході здійснення ними професійної діяльності.

06.06.2012 Верховна Рада України ухвалила Закон "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень

Закон встановлює гарантії держави щодо виконання судових рішень та виконавчих документів, визначених Законом "Про виконавче провадження", та особливості їх виконання.

05.06.2012 Генеральною прокуратурою до суду для визначення підсудності направлено кримінальну справу за обвинуваченням одного із районних суддів м.Кіровограда

Генеральною прокуратурою України 31.05.2012 до Верховного Суду України для визначення підсудності направлено кримінальну справу за обвинуваченням одного із районних суддів м.Кіровограда, у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

05.06.2012 До суду направлено кримінальну справу щодо судді одного із районних судів Миколаївської області

Генеральною прокуратурою України для визначення підсудності до Верховного Суду України направлено кримінальну справу щодо судді одного із районних судів Миколаївської області.

05.06.2012 Адвокат дав судді 24 тис гривень. Обидва затримані

На Донеччині співробітники Управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС затримали суддю, що вимагав 24 тис. гривень та приватного адвоката, що погодився передати хабар.

05.06.2012 Верховна Рада України прийняла за основу проект закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"

Законопроектом (реєстр. №10424) пропонується визначити правові засади організації і діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні.

05.06.2012 СБУ хоче провокувати суддів на хабар

У Службі безпеки України вважають за доцільне скасувати кримінальну відповідальність за провокування дачі хабара суддям.