flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд преси на судову тематику з 26 травня по 01 червня 2012 року

09 червня 2012, 20:01

Проект

“Підтримка судової реформи в Україні”

Огляд преси № 20(155) (26 травня – 01 червня 2012 року) 

01.06.2012 Багаторічна співпраця Верховного Суду України та журналу «Право України» є надзвичайно плідною  і взаємокорисною

Загальнонаціональний науково-практичний юридичний журнал «Право України» відзначив 90-річчя з дня заснування. Урочистості з нагоди цієї визначної дати відбулися 31 травня 2012 року в Києві в Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім».

01.06.2012 Итоги первого отбора кандидатур в Верховный суд отменены

Алмазбек Атамбаев подписал законопроект о порядке отбора судей Верховного суда, Конституционной палаты и местных судов. Об этом сегодня, 1 июня, сообщили в отделе информационной политики Аппарата президента.

01.06.2012 Власть намерена с выгодой перекроить Основной закон

Процесс конституционных преобразований в Украине идет полным ходом. За ним стоят люди, которые создали Конституционную ассамблею (КА) и наполнили ее кадрами, которые полностью контролируют Верховную Раду и все прочие этапы процедуры внесения изменений в Конституцию.

01.06.2012 Вищий адміністративний суд України продовжує діалог з питань застосування податкового законодавства в судовій практиці

Вищий адміністративний суд України продовжує діалог з суддями всіх рівнів та представниками громадськості з питань застосування податкового законодавства в судовій практиці.

01.06.2012 Вона своїм життям підтвердила право судити

Суддя у відставці, колишня голова Варвинського районного суду Чернігівської області Маргарита Селезньова удостоєна відзнаки Верховного Суду «За вірність закону». Саме життя вчило і їй бути справедливою, переживати, аналізувати, враховувати всі обставини...

01.06.2012 Від догани до кримінальної відповідальності

Служитель Феміди, незадоволений рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яким йому винесли догану, звернувся за підтримкою до Вищої ради юстиції. Однак намагаючись «реанімувати» репутацію, суддя міг опинитися в списку претендентів на звільнення за порушення присяги.

01.06.2012 Судова реформа не розвіяла сутінків у бізнес-настроях

Українські суди мають дотримуватися принципу верховенства права. Це є головною умовою розвитку підприємництва. Такого висновку дійшли учасники Українсько-німецького правничого саміту, який відбувся в четвер у Києві.

01.06.2012 Через вал скарг на суддів змінять закон про відповідальність

Після проведення судової реформи рядові громадяни отримали право скаржитися на дії суддів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Обов'язковість розгляду їх заяв в поєднанні з повною безкарністю авторів привели до того, що за короткий час ВККС просто завалили скаргами.

01.06.2012 Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу щодо судді Вишгородського районного суду Київської області

Відділом Генеральної прокуратури України з розслідування злочинів щодо корупційних діянь 16.05.2012 порушено кримінальну справу щодо судді Вишгородського районного суду Київської області та помічника адвоката за ч. 4 ст. 27 - ч. 4 ст. 369 КК України.

31.05.2012 25 травня 2012 року серед працівників апарату ВААС було проведено інтелектуальну гру «Брейн-ринг»

З метою сприяння  розвитку правової культури серед працівників апарату Вінницького апеляційного адміністративного суду, підвищення рівня правових знань та уміння застосовувати їх на практиці у плані роботи Вінницького апеляційного адміністративного суду на перше півріччя 2012 року було передбачено проведення заліку знань працівників апарату суду.

31.05.2012 Оприлюднено "чорний список" українських чиновників, до яких можуть застосувати санкції (ФОТО)

У список нев'їзних потрапили всі причетні до справи Тимошенко судді Печерського районного суду Києва, які, на думку опозиції, своїми діями порушили закони і Конституцію України.

31.05.2012 У Швеції вчителів прирівняли до поліцейських

Шведський суд відмовив викладачеві, побитому своїм учнем, у компенсації від держави. Суддя постановив, що професія вчителя, як і професії поліцейського чи охоронця, передбачає ризик бути підданим побоям та іншим приниженням фізичного і психологічного характеру. Це рішення обурило всю країну.

31.05.2012 Апеляційний суд зобов’язав Попова ознайомитися з Конституцією

Суд примусив Київську міську раду протягом місяця привести у відповідність до Конституції положення про проведення масових заходів. 

31.05.2012 Юридический журнал «Право Украины» празднует свое 90-летие

Сегодня в концертном зале «Украинского дома» состоялось торжественное заседание учредителей, членов научного совета и редакционной коллегии общенационального юридического журнала «Право Украины» по случаю 90-летия основания этого издания.

31.05.2012 Оголошення про місце, дату й час проведення анонімного тестування та загальні правила його проходження

Проведення анонімного тестування (іспиту) кандидатів на посаду судді вперше здійснюватиметься 5 червня 2012 року в місті Києві у приміщенні Міжнародного виставкового центру (павільйон №3), який знаходиться за адресою: м. Київ, Броварський проспект, 15.

31.05.2012 Прокуратура пред'явила звинувачення судді Каховського міськрайсуду Херсонської обл. за фактом неправосудної постанови

Прокуратура Херсонської області проводить досудове слідство у кримінальній справі, порушеній Генеральною прокуратурою України, відносно судді Каховського міськрайонного суду Херсонської області за фактом винесення завідомо неправосудної постанови.

31.05.2012 Вирок сину Демішкана, якого звинувачують у вбивстві, скасували

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних та кримінальних справ скасував вирок і відправив кримінальну справу відносно  Сергія Демішкана і його поплічників Курдіна та Левченка на повторний розгляд.

31.05.2012 Собаку попросили виступити свідком в американському суді

Службового пса по кличці Азор попросили виступити в американському суді як свідка. Тварину запросили стати учасником процесу про порушення правил дорожнього руху.

30.05.2012 Под покровом Евросуда

Со временем острые углы сглаживаются. Видимо, именно такой вывод сделали парламентарии, говоря о необходимости вернуться к обсуждению резонансного законопроекта «О гарантиях государства в отношении исполнения судебных решений» (р. №9127), поданного Кабмином в сентябре 2011 г.

30.05.2012 ВССУ підготував інформаційний лист щодо деяких спірних питань судової практики при вирішенні спорів про визнання недійсними (розірвання) договорів по адмініструванню фінансових активів для придбання товарів у групах

 

30.05.2012 Андрей Портнов: "Прокуратура потеряет право вести расследования"

Руководитель главка Администрации президента по судоустройству рассказал, почему не были приняты поправки от оппозиции в новый УПК и что ждет в будущем мелких хулиганов.

30.05.2012 Рекомендації кандидатам на посаду судді вперше (відео)

Рекомендації кандидатам на посаду судді вперше щодо заповнення бланку відповідей під час складення анонімного тестування (іспиту) 2012 року.

30.05.2012 Создана группа по вопросам реформирования законодательства об админправонарушениях

Президент Украины подписал Распоряжение № 98/2012-рп «О рабочей группе по вопросам реформирования законодательства об административных правонарушениях и введения института уголовных проступков».

30.05.2012 ВККС допустила более 3500 кандидатов к анонимному тестированию

29 и 30 мая на заседании Высшей квалификационной комиссии судей Украины, рассматривался вопрос о допуске к добору кандидатов на должность судьи впервые лиц, которые изъявили желание стать судьей.

30.05.2012 Судей избавят от зависимости от нардепов

"Дружбу" между судьями и депутатами устранят. Советник Президента Андрей Портнов заявил, что внесенный в парламент законопроект об изменениях в закон о Высшем совете юстиции способствует независимости судов.

29.05.2012 ВСЮ не принял решения по Валерию Балуху

В повестке дня заседания Высшего совета юстиции стояли вопросы о назначении Владимира Коваля на должность председателя Севастопольского апелляционного хозсуда и Валерия Балуха на должность председателя Одесского апелляционного хозяйственного суда.

29.05.2012 Вища рада юстиції внесе подання про звільнення судді з посади за порушення присяги

 

29.05.2012 Кримінальну справу щодо судді одного із районів Харківської області направлено до суду

Відділом Генеральної прокуратури з розслідування злочинів щодо корупційних діянь до Верховного Суду України 22.05.2012 для визначення підсудності направлено кримінальну справу щодо одного із суддів Вовчанського районного суду Харківської області.

29.05.2012 Голову Верховного суду Філіппін звільнять через корупцію

Сенат Філіппін визнав головного суддю країни винним у корупції, що дає можливість звільнити його з посади.

29.05.2012 Хорошковський хоче покарати усіх рейдерів і куплених ними суддів

Перший віце-прем’єр-міністр України Валерій Хорошковський направив звернення до Вищої ради юстиції щодо притягнення до відповідальності суддів, які приймали рішення щодо протиправного поглинання та захоплення підприємств.

29.05.2012 Делегація Верховного Суду України відвідала з робочим візитом Верховний Суд Грузії

З 23 по 26 травня 2012 року делегація Верховного Суду України на чолі з заступником Голови Верховного Суду України Анатолієм Яремою відвідала з робочим візитом Верховний Суд Грузії.

29.05.2012 Микола Оніщук: Депутатську недоторканість необхідно обмежити

За словами екс-міністра юстиції, цей процес має супроводжуватися відновленням довіри до судової системи, деполітизації правоохоронних органів, підвищенням поваги до закону з боку посадовців усіх рівнів та припиненням практики вибіркового застосування закону.

29.05.2012 Добре ім'я Сократа відновлене 2,5 тисячі років потому

Старогрецького філософа Сократа формально реабілітували через приблизно дві з половиною тисячі років після страти. Розгляд "справи" Сократа обставили найсерйознішим чином. Щоб не було сумнівів у правомірності рішення, "процес" проходив у Афінах, де колись був засуджений великий філософ.

29.05.2012 Янукович закликав зміцнювати незалежність суддів

Президент впевнений, що суди повинні бути сліпими до звань, посад і грошей, але не до людських доль.

29.05.2012 Комітет з питань правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України (щодо приведення у відповідність з Законом України "Про судоустрій та статус суддів")

Законопроектом (реєстр. №9282), внесеним народними депутатами С.Ківаловим та В.Колесніченком, пропонується змінити статтю 15 Кодексу адміністративного судочинства України, якою визначається мова адміністративного судочинства з метою приведення у відповідність з законами "Про судоустрій і статус суддів" та "Про ратифікацію хартії регіональних мов або мов меншин".

29.05.2012 Феміда вийшла в он-лайн

Кіровоградські законники великі надії покладають на соцмережі. Для забезпечення ефективного функціонування судової гілки влади та підвищення довіри до неї громадян необхідна відкритість. Задля цього Апеляційний суд Кіровоградської області розробив низку заходів масової комунікації суду та втілює їх у життя.

29.05.2012 Комітет з питань правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону "Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України" (щодо приведення у відповідність з Законом "Про судоустрій та статус суддів")

Законопроектом (реєстр. №9352) пропонується внести зміни до статті 7 Цивільного процесуального кодексу України, якою визначається мова цивільного судочинства, з метою приведення у відповідність з Законом "Про судоустрій і статус суддів".

29.05.2012 Покарання за неуважність

Вища кваліфікаційна комісія суддів притягнула законника до дисциплінарної відповідальності за повторний розгляд справи, хоча вона йому дісталася в результаті автоматичного розподілу.

29.05.2012 В Севастополі суддю затримали на хабарі

Співробітниками УДСБЕЗ УМВС України в м. Севастополі в результаті проведених оперативно-розшукових заходів задокументований факт отримання хабара одним із суддів міста. Хапун вимагав гроші за прийняття рішення на користь однієї із сторін процесу.

28.05.2012 Підкинули наркотики? Ціна питання - $2 000-50 000

Обвинувачені кажуть: якби своєчасно сплатили гроші, а не вірили у справедливість - на лаві підсудних не опинилися б.  Правоохоронці звітують про зростання обсягів наркоторгівлі в Україні, тоді як правозахисники стверджують: міліціонери насправді дедалі частіше підкидають наркотики тим, із кого можна вимагати гроші.

28.05.2012 Дружини "васильківських терористів" скаржаться на суддівське свавілля

Адвокати та дружини «васильківських терористів» вважають незаконними рішення судді у цій справі і готують звернення до Європейського суду з прав людини.

28.05.2012 Італія вшановує пам'ять судді Фальконе

Відомого борця із “Коза Нострою” вбито рівно 20 років тому. В різних містах країни відбулися церемонії на згадку про Фальконе, а також на знак протесту проти дій мафії.

28.05.2012 Господарський суд Києва у «суворо закритому режимі» намагається відібрати землю, виділену під громадський центр

Суд відмовив журналістам у можливості висвітлювати хід судового процесу, заявляють в Єврейській громаді Києва.

28.05.2012 Суддя «списав» свої помилки на секретаря

На засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів 24 травня розглядалося питання про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Комісія оголосила догани 7 суддям.

28.05.2012 Члена партії попросили написати заяву про вихід з її лав

На засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 25 травня розглядалося питання щодо надання кандидатам рекомендацій для призначення на посаду суддів вперше.

28.05.2012 В українських СІЗО за 2-3 роки без суду утримують дітей

Переважна більшість дітей (що в СІЗО, що в колоніях) сидять за незначні злочини. Дитячий омбудсмен наполягає, що повинні бути й інші форми очікування дитиною рішення суду — підписка про невиїзд, на поруки, під чиюсь відповідальність.

28.05.2012 Романюк: причина великої смертності в’язнів – не в судах

Рада суддів України під час засідання 25 травня обговорила результати вивчення організації діяльності місцевих та загальних судів при розгляді матеріалів про звільнення від подальшого відбування покарання осіб, що захворіли на тяжку хворобу.

28.05.2012 Догана з епілогом

Оголошена догана може не лише залишити пляму на суддівській репутації, а й завадити отриманню рекомендації для безстрокового обрання. В таку ситуацію потрапив Євген Грубіян: на думку Вищої кваліфкомісії суддів, винесена догана його нічому не навчила і він продовжує робити помилки.