flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виніс вирок 21-річному чоловіку за незаконне заволодіння автомобілем

10 листопада 2021, 14:49

Комунарський районний суд м. Запоріжжя ухвалив вирок, яким визнав 21-річного чоловіка винним у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого частиною першою статті 289 Кримінального кодексу України (незаконне заволодіння транспортним засобом).

Судом встановлено, що 12 вересня 2021 року, у денний час доби, громадянин А., маючи умисел на незаконне заволодіння транспортним засобом, перебуваючи у дворі одного з багатоквартирних будинків по вулиці Космічній у місті Запоріжжя, використовуючи заздалегідь заготовлені ключі, відчинив замок водійської двері та проник до салону автомобіля ВАЗ, після чого завів двигун автомобіля та поїхав на ньому з місця вчинення злочину до села Гоголіка, Пологівського району, Запорізької області, де в подальшому залишив автомобіль.

Під час досудового слідства, потерпілий та обвинувачений, уклали угоду про примирення, в якій погодили призначення обвинуваченому громадянину А. покарання у виді 3 років обмеження волі із подальшим звільненням його на підставі 75 КК України від відбування покарання з іспитовим строком на 1 рік, якщо він в період всього іспитового строку не скоїть нового злочину та виконає покладені на нього судом обов’язки, а саме: не поїде за межі України на постійне місце проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції, буде повідомляти кримінально-виконавчу систему про зміну місця проживання, буде періодично з’являтися на реєстрацію до органів кримінально-виконавчої інспекції.

Вироком суду затверджено зазначену угоду та призначено обвинуваченому узгоджене сторонами покарання.

Наразі вирок суду не набрав законної сили і може бути оскаржений до Запорізького апеляційного суду.

З повним текстом вироку можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером 333/7053/21.

  

Для довідки:

Відповідно до статті 468 КПК України, у кримінальному провадженні може бути укладена угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим.

Згідно з частиною третьою  статті  469 КПК України угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

Угода про примирення у кримінальних провадженнях щодо злочинів, пов’язаних з домашнім насильством, може бути укладена лише за ініціативою потерпілого, його представника або законного представника.

Разом з тим, зауважимо, що відповідно до частини першої статті 475 КПК України, якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

Тобто, у тому випадку, коли угода відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу України та відсутні підстави для відмови у її затвердженні, суд визначає обвинуваченому  міру покарання не на власний розсуд, а призначає лише ту міру покарання, яку узгодили сторони при укладанні угоди про примирення.

 

  

Пресслужба

Комунарського районного суду м. Запоріжжя