flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Комунарського районного суду м.Запоріжжя Холод Р.С. прийняв участь у міжнародній конференції у Львові

26 жовтня 2023, 16:09

"Правосуддя в національних судах у справах про міжнародні злочини": міжнародна конференція у Львові

20-22 жовтня 2023 року Програма USAID "Справедливість для всіх" у співпраці з Консультативною місією Європейського Союзу в Україні (EUAM Ukraine), EU Project Pravo-Justice, T.M.C. Asser Instituut, Global Rights Compliance, Вищою радою правосуддя, Радою суддів України, Державною судовою адміністрацією України, Національною школою суддів України і Координаційним центром з надання правової допомоги провели міжнародну конференцію "Правосуддя в національних судах у справах про міжнародні злочини" у Львові.

"З початком повномасштабної війни перед українськими судами постали численні виклики, один з яких - розгляд справ про воєнні злочини. Мета цієї конференції, серед іншого, - проаналізувати труднощі, які виникають при розгляді таких справ, запропонувати відповідні рішення, визначити стан втілення наданих рекомендацій та обговорити роль системи правосуддя в притягненні до відповідальності тих, хто вчинив міжнародні злочини", - зазначив керівник Програми USAID "Справедливість для всіх" Девід Вон.

Понад 110 суддів, прокурорів, адвокатів, науковців, представників громадських організацій і міжнародних донорів обговорили поточний стан справ, виклики та рішення для захисту права на справедливий суд у справах про міжнародні злочини, роль міжнародної системи правосуддя в недопущенні безкарності за вчинення таких злочинів, а також шляхи удосконалення національної правової бази для забезпечення відповідальності за них.

Учасники заходу також зосередили увагу на тому, як з метою запобігання повторної травматизації забезпечити належний захист постраждалих і свідків, сприяти суддям в ефективному вирішенні справ про воєнні злочини, вдосконалювати процес адміністрування цих справ і підвищувати рівень обізнаності суспільства про результати їх розгляду в українських судах. Жваві дискусії викликали питання ролі сторони захисту у забезпеченні гарантій і стандартів справедливого судового розгляду, а також гендерної чутливості під час розслідування та розгляду цієї категорії справ.

Для обміну досвідом, до участі в конференції були запрошені колишні судді та голова міжнародних трибуналів, керівники органів суддівського врядування і самоврядування України, судді, адвокати, прокурори, національні та іноземні експерти зі Сполучених Штатів Америки, Боснії і Герцеговини, Нідерландів, Швеції, Німеччини, Великої Британії, які мають практику розгляду справ про воєнні злочини в міжнародних судах і трибуналах, а також у національних судах, які розглядають цю категорію справ у рамках загальної юрисдикції.

Раду суддів України на конференції представляли Голова Ради суддів України Богдан Моніч, голова Комітету РСУ з  питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Андрій Потапенко, член Комітет з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування, матеріально-побутового і фінансового забезпечення судів і суддів, дотримання прав суддів та працівників судів Роман Холод, а також судді-речники з українських суддів, де розглядається найбільше справ щодо воєнних злочинів, які здійснюються російськими військовими в Україні.

Виступаючи в першій сесії конференції "Розгляд міжнародних злочинів у судах України: поточний стан справ, наявні виклики та рішення щодо захисту права на справедливий суд", яка практично задала тон обговоренню усіх інших питань, що підіймалися під час конференції, Голова Ради суддів України Богдан Моніч звернув увагу учасників на цілий ряд проблем, які стосуються саме забезпечення правосуддя у справах про воєнні злочини. Він вкотре наголосив про гострий кадровий голод у судах, де катастрофічно не вистачає суддів-криміналістів, а також про прогалини в українському законодавстві, які стосуються кримінального судочинства.

Своєю чергою голова Комітету РСУ з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Андрій Потапенко, виступаючи в сесії "Підвищення рівня обізнаності суспільства задля забезпечення права на справедливий судовий розгляд у справах про міжнародні злочини", зупинився на історичній місії українських судів у питанні  комунікації з суспільством  щодо воєнних злочинів.

Він зазначив, що судові процеси у справах про воєнні злочини та їх комунікація в суспільствах — це інструмент забезпечення правосуддя та права на правду. Громадяни України, а особливо в країнах Європи мають чітко розуміти - хто спричинив цю війну, хто вчиняє злочини, хто вбиває цивільних. Це також встановлення відповідальних осіб за серйозні порушення норм міжнародного гуманітарного права та притягнення їх до відповідальності і, відповідно, досягнення справедливості та запобігання можливим  майбутнім злочинам.

Загалом, в результаті експертного обговорення учасники напрацювали рекомендації та визначили конкретні кроки на забезпечення справедливого, неупередженого та ефективного розгляду судами України справ про міжнародні злочини.