flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок жителю Запоріжжя за систематичне психологічне насильство відносно матері

23 листопада 2021, 12:02

Комунарський районний суд м. Запоріжжя ухвалив вирок, яким визнав 38-річного чоловіка винним у систематичному вчиненні домашнього насильства.

Як встановив суд, у період з листопада 2019 року по лютий 2020 року правоохоронці чотири рази фіксували факти домашнього насильства, яке обвинувачений Г. вчиняв щодо своєї матері: висловлювався на її адресу нецензурною лайкою.

04 лютого 2020 року, за об’єднаними матеріалами поліції, Комунарський районний суд м. Запоріжжя виніс постанову про притягнення громадянина Г. до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушень, передбачених частиною 1 статті 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Водночас, громадянин Г. після вжиття вказаних заходів реагування щодо недопущення вчинення домашнього насильства, правильних висновків для себе не зробив, на шлях виправлення не став та продовжив свою протиправну поведінку відносно матері.

Так, вже 05 лютого 2020 року, обвинувачений Г., перебуваючи з ознаками алкогольного сп'яніння за місцем свого мешкання, вчинив відносно своєї матері домашнє насильство психологічного характеру, а саме: кричав та висловлював образи нецензурною лайкою на адресу останньої, принижуючи її гідність, погрожував потерпілій фізичною розправою, пошкодженням майна та позбавити її житла, а також вимагав гроші, що призвело до психологічних страждань потерпілої, та викликало у неї побоювання за свою безпеку, емоційну невпевненість та нездатність захистити себе.

Такі дії сина щодо матері орган досудового розслідування кваліфікував вже за статтею 126-1 Кримінального кодексу України, як умисне систематичне вчинення психологічного насильства щодо іншої особи, з якою винний перебуває у сімейних відносинах, що призводить до психологічних страждань.

У ході судового розгляду обвинувачений свою вину визнав частково. Пояснив суду, що дійсно у період, зазначений в обвинувальному акті, він дуже часто сварився зі своєю матір’ю за місцем їх проживання. В той період він зловживав спиртними напоями та не працював. Причинами сварки з матір’ю були його поведінка та поведінка матері, яка не сприймала проживання його дівчини за місцем їх мешкання. Враховуючи давність подій він точно не пам’ятає як все відбувалося. Він визнає, що кричав на свою матір, але ніколи не виловлювався на її адресу нецензурною лайкою; також визнає, що погрожував щодо пошкодження майна, але не погрожував матері фізичною розправою; грошові кошти він у матері не вимагав, а лише прохав і ніколи не погрожував позбавити житла матір. З урахуванням того, що він скоїв лише частину дій, які вказані в обвинувальному акті, тому він свою вину і визнає частково. Зазначив, що на цей час він не вживає алкогольні напої (приблизно вже рік). Працює, хоча і неофіційно по збору металоконструкцій, отримує за це щомісячну заробітну плату, вдома з дівчиною не живе, тому з матір’ю у нього наладилися відносини і сварки припинилися.

Проаналізувавши досліджені у справі докази, суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення.

Обираючи вид та міру покарання, суд врахував, що вчинене обвинуваченим кримінальне правопорушення є нетяжким, дані про особистість обвинуваченого Г., відношення останнього до скоєного (обвинувачений вказав, що за свої дії він має понести якусь відповідальність, але наполягав на винесенні відносно нього виправдувального вироку), обставини кримінального провадження, позицію потерпілої (зазначила, що обвинувачений виправився, не вживає алкогольні напої, почав працювати, сварки припинилися), відсутність обмежень для виконання певних робіт, та дійшов висновку, що для виправлення обвинуваченого і для попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень у майбутньому буде справедливим та достатнім обрати йому покарання у вигляді 180 годин громадських робіт.

 

Вирок не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційної інстанції.

 

З текстом вироку можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням - https://reyestr.court.gov.ua/Review/101133261.

 

Пресслужба 

Комунарського районного суду м. Запоріжжя