flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коментар суду щодо публікації ГО «Антикорупційний штаб» стосовно видачі суддею Комунарського районного суду м. Запоріжжя Піхом Ю.Р. судового наказу на користь підприємства, де працює його дружина

08 жовтня 2021, 14:32

04 жовтня 2021 року в мережі Інтернет, зокрема в соціальній мережі «Facebook», на сторінці ГО «Антикорупційний штаб» поширено публікацію зі змісту, якої вбачається, що суддя Комунарського районного суду м. Запоріжжя Піх Ю.Р. задовольнив заяву ПАТ «Запоріжжяобленерго» про видачу судового наказу про стягнення з громадянина заборгованості за спожиту електричну енергію, не зважаючи на те, що у цьому підприємстві працює його дружина. На думку автора публікації, суддя повинен був заявити самовідвід у цій справі, оскільки при її розгляді можуть мати місце ознаки конфлікту інтересів.

Комунарський районний суд м. Запоріжжя вважає, що подана представником ГО «Антикорупційний штаб» інформація направлена на дискредитацію суду та потребує деяких роз’яснень.

Дійсно, в провадженні судді Комунарського районного суду м. Запоріжжя Піха Ю.Р. перебувають справи, де однією зі сторін є ПАТ «Запоріжжяобленерго», тобто підприємство в якому працює дружина цього судді.

Відповідно до рішення Ради суддів України № 75 від 04.11.2016 року «Про роз'яснення щодо наявності конфлікту інтересів», наявність у судді близьких осіб, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, які є учасниками судових проваджень, що знаходяться у провадженні судді дійсно створює конфлікт інтересів і вирішується шляхом самовідводу або повідомлення про його наявність та відводу.

Тобто, Ради суддів України передбачає, що конфлікт інтересів може бути врегульованим, якщо суддя під час розгляду справи розкриває інформацію учасникам справи про близьку йому особу, яка працює на підприємстві, установі, організації із зазначенням посади та строку роботи. Якщо після такого розкриття сторонами процесу або іншими зацікавленими особами йому не було заявлено відвід, конфлікт інтересів вважається врегульованим. Якщо після розкриття інформації учасникам справи судді було заявлено відвід, заява про відвід вирішується у порядку, визначеному процесуальним законом.

Саме таким способом, за рішенням зборів суддів Комунарського районного суду м. Запоріжжя вирішено розв’язувати конфлікти інтересів, зокрема у випадку, коли близька особа суді, працює на підприємстві, в установі або в організації, які є учасниками судових проваджень, що знаходяться у провадженні цього судді.

Зазначений спосіб було обрано з метою недопущення зловживання суддями правом на самовідвід в умовах надмірного навантаження, що може призвести до порушення строків розгляду справ.

У зв’язку з викладеним, висновок ГО «Антикорупційний штаб» стосовно того, що суддя у вищевикладеній ситуації повинен був обов’язково заявити відвід є помилковим.

Крім того, звертаємо увагу ГО «Антикорупційний штаб» на те, що наказне  провадження  є  самостійним  і  спрощеним   видом судового провадження у цивільному судочинстві при розгляді окремих категорій справ,  у якому суддя в установлених законом випадках за заявою особи, якій належить право вимоги, без судового засідання і виклику  стягувача  та  боржника  на  основі  доданих до заяви документів  видає судовий наказ,  який є особливою формою судового рішення. При цьому, судовий наказ оскарженню в апеляційному порядку не підлягає, проте може бути скасований за заявою боржника. Незважаючи не те, що розгляд заяв про видачу судового наказу здійснюється за окремою процедурою, визначеною Розділом ІІ ЦПК України, сторони не позбавлені своїх прав передбачених основними положеннями ЦПК України, зокрема права на відвід судді.

Закликаємо представників громадськості при оприлюдненні інформації щодо діяльності судової влади свідомо ставитись до вимог щодо її об’єктивності та достовірності, а також утримуватись від поширення неповної інформації із метою підриву авторитету судової влади.

Комунарський районний суд м. Запоріжжя завжди є відкритим до діалогу та з повагою ставиться як до представників ЗМІ, так і до представників громадськості, а відтак рекомендуємо в надалі звертатися безпосередньо до пресслужби суду для уточнення тієї чи іншої інформації, а також для отримання роз’яснень, за для недопущення поширення неперевіреної чи неповної інформації.

 

Пресслужба

Комунарського районного суду м. Запоріжжя