flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виніс вирок відносно безхатька, який наніс ножове поранення своєму знайомому

22 лютого 2021, 10:19

Колегія суддів Комунарського районного суду м. Запоріжжя ухвалила вирок, яким 43-річного безхатька визнано винним у вчиненні умисного тяжкого тілесного ушкодження, небезпечного для життя в момент заподіяння, і призначено покарання, пов’язане з ізоляцією від суспільства, у виді п’яти років позбавлення волі.

Суд встановив, що 24 вересня 2019 року, приблизно о 13 годині 30 хвилин, чоловік, знаходячись у лісосмузі неподалік будинку по вул. Чумаченка у м. Запоріжжі, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, в ході раптового словесного конфлікту зі своїм знайомим, за допомогою ножа наніс останньому один удар в область шиї з лівого боку, спричинивши потерпілому колото-різану рану.

У судовому засіданні не знайшли свого підтвердження доводи обвинуваченого про те, що він наніс удар ножем потерпілому з метою самозахисту чи відвернення нападу. Характер виявлених у обвинуваченого ушкоджень та інші обставини свідчать про те, що з боку потерпілого не було загрози життю чи здоров’ю обвинуваченого.

Органом досудового розслідування дії чоловіка були кваліфіковані за ч. 2 ст. 15 ч. 1 ст. 115 КК України як закінчений замах на вбивство. Однак, колегія суддів встановила, що у обвинуваченого була можливість вчинити інші дії, направлені на спричинення смерті потерпілому, але, після нанесення удару, він самостійно припинив свої злочинні дії. Доказів на підтвердження умислу у обвинуваченого саме на позбавлення життя потерпілого, стороною обвинувачення суду не надано. Враховуючи викладене, судом було перекваліфіковано дії обвинуваченого з ч.2 ст.15 ч.1 ст.115 КК України на ч.1 ст.121 КК України.

 

Варто зазначити, що станом на 22 лютого 2021 року вирок суду не набрав законної сили і може бути оскаржений до Запорізького апеляційного суду.

З повним текстом вироку можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером 333/6569/19.

 

 

Прес-служба

Комунарського районного суду м. Запоріжжя