flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роз’яснення з приводу закриття судом у 2019 році справ про адміністративні правопорушення відносно Пономар М. – водія маршрутного таксі, який вчинив резонансне ДТП із потерпілими

04 лютого 2021, 12:42

03 лютого 2021 року в телеграм каналі «Это Запорожье», а також на сайті газети «Суббота Плюс» розміщені публікації, які освітлююсь резонансну дорожньо-транспортну подію, яка сталась 01.02.2021 року на вул. Бородінській в м. Запоріжжя, внаслідок якої водій маршрутного таксі № 81, врізався в електроопору, в результаті чого постраждало 14 пасажирів.

В зазначених публікаціях також міститься інформація про те, що вищезазначений водій в стані наркотичного сп’яніння вже потрапляв в ДТП та збив велосипедиста, однак не був позбавлений прав керування та не поніс жодної відповідальності.

Зважаючи на те, що ці новини набули широкого громадського резонансу, вважаємо за доцільне надати роз’яснення щодо розгляду Комунарським районним судом м. Запоріжжя адміністративних справ відносно вищезгаданого водія маршрутного таксі.

Так, дійсно 22.11.2018 року у провадження Комунарського районного суду м. Запоріжжя надійшли два матеріали справ про адміністративні правопорушення, про притягнення до відповідальності громадянина Пономар М. за статтями 124 та 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП).

Зазначені справи відповідно до протоколу автоматичного розподілу були передані судді Піх Ю.Р.

З протоколів про адміністративні правопорушення вбачається, що 13.11.2018 року, гр. Пономар М.М. керуючи з ознаками наркотичного сп’яніння автомобілем «Mersedes Benz»  в м. Запоріжжі, по пр. Соборний, перед зміною напрямку руху не впевнився в безпеці, в результаті чого скоїв наїзд на велосипед. В результаті ДТП велосипед та автомобіль отримали механічні пошкодження. Велосипедист отримав незначні тілесні пошкодження та письмово відмовився від подачі заяви про визнання його потерпілим.

Під час судового розгляду Пономар М. визнав свою вину у вчиненні дорожньо-транспортної події і категорично заперечував проти того, що він керував транспортним засобом в стані наркотичного сп’яніння.

Для об’єктивного розгляду справи та винесення законного і обґрунтованого рішення судом з КУ «Обласний клінічний наркологічний диспансер» було запитано належним чином завірену копію Акту медичного огляду на стан сп’яніння гр. Пономар М. та результатів дослідження його біоматеріалів, оскільки в матеріалах справи, які були направленні до суду ці докази були відсутні.

Крім цього, суд викликав на допит в якості свідка лікаря-нарколога КУ «Обласний клінічний наркологічний диспансер», який проводив медичний огляд Пономар М.

Судові засідання призначались на 13.12.2018 р., 26.12.2018 р., 25.01.2019 р., 12.02.2019 р., 25.02.2019 р. та 27.02.2019 р.

Неодноразово засідання були відкладенні за клопотанням адвоката, через хворобу Пономар М. (на підтвердження хвороби суду було надано лікарняний лист), а також через неявку в судове засідання свідка лікаря-нарколога.

27.02.2019 року суд ухвалив постанови, якими визнав Пономар М. винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 124 КУпАП України та закрив  справи про адміністративні правопорушення передбачені ст. 124 та ч. 1 ст. 130 КУпАП, у зв'язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

Згідно з чинним законодавством (ч. 2 ст. 38 КУпАП), у справах які підвідомчі суду стягнення може бути накладено не пізніше ніж через три місяці з дня вчинення правопорушення.

Правопорушення вчинені гр. Пономар М. мали місце 13.11.2018 року, а тому на день закінчення розгляду справи – 27.02.2019 року строки для накладення адміністративних стягнень на правопорушника вже сплили.

Відповідно до ст. 247 КУпАП провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю у разі закінчення на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків накладення адміністративного стягнення.

У зв’язку з викладеним, суд встановивши факт вчинення громадянин Пономар М. адміністративних правопорушень передбачених ст. 124 та ч. 1 ст. 130 КУпАП був зобов’язаний керуючись чинним законодавством закрити провадження у справі у зв'язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

 

 

Прес-служба

Комунарського районного суду м. Запоріжжя