flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Богдан Моніч: "Необхідно "відв’язати" можливість отримання суддею належної винагороди від умови проходження оцінювання"

22 січня 2018, 16:35

Процедура проходження кваліфікаційного оцінювання служителів Феміди затягується. Вища кваліфікаційна комісія суддів, маючи багато завдань, не може швидко перевірити всіх володарів мантій. А без проходження кваліфоцінювання суддям годі й мріяти про новий розмір винагороди. Тому нині виникла ситуація, коли законники, виконуючи однакову роботу, отримують різні зарплати: ті, хто пройшов оцінювання, — більшу, а хто не пройшов — меншу. У Раді суддів вважають, що таку нерівність потрібно усунути. Про те, як саме це зробити та чи спровокує підвищення винагороди поспішний вихід суддів у відставку, «ЗіБ» розповів заступник голови РСУ, суддя Житомирського апеляційного адміністративного суду Богдан МОНІЧ.

«Ми готові сприйняти будь-яке рішення РПСР, законодавця, яке допоможе усунути дискримінацію»

— Богдане Сильвестровичу, чому РСУ внесла до порядку денного розгляд питання щодо суддівської винагороди? Може, до ради надходили звернення суддів чи це на виконання рішення з’їзду суддів?

— Питання дискримінації у виплаті винагороди вже давно турбує суддів. Прийняті до закону «Про судоустрій і статус суддів» зміни щодо розміру суддівської винагороди слід визнати такими, що забезпечують достойний її рівень і відповідають міжнародним стандартам у сфері судочинства, дотриманню незалежності судової влади як головної умови забезпечення принципу верховенства права.

Водночас окремі норми цього закону й об’єктивні фактори, які сьогодні впливають на можливість проходження кваліфікаційного оцінювання у стислі терміни, призвели до того, що розмір суддівської винагороди різний.

Ніхто про це прямо не говорить, але я як суддя, котрий пройшов кваліфікаційне оцінювання, можу констатувати це. Коли судді виконують рівноцінну роботу, але отримують різну винагороду, то це негативно впливає на атмосферу в колективі, позначається на взаємовідносинах між суддями. Тому ситуацію потрібно виправляти: необхідно «відв’язати» можливість отримання суддею винагороди в новому розмірі від такої умови, як проходження кваліфікаційного оцінювання.

Для цього РСУ попросила Раду з питань судової реформи внести на розгляд Верховної Ради законопроект щодо скасування пп.22—23 розд.ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» закону «Про судоустрій і статус суддів» від 2.06.2016 №1402-VIII або іншим чином усунути дискримінацію у розмірі зарплат.

Так, у п.22 йдеться про те, що право на отримання суддівської винагороди в нових розмірах мають судді, які за результатами кваліфікаційного оцінювання підтвердили відповідність займаній посаді або призначені на посаду за результатами конкурсу, проведеного після набрання чинності згаданим законом.

Разом з тим у п.23 зазначається, що до проходження кваліфоцінювання суддя отримує зарплату, визначену відповідно до положень закону «Про судоустрій і статус суддів» від 7.07.2010 (з унесеними до нього змінами).

Вказані норми мають дискримінаційний характер. Саме тому ми привертаємо увагу до цієї проблеми і просимо «максимально» скасувати ці пункти. Якщо Рада з питань судової реформи знайде будь-який інший спосіб усунути проблему, будемо вдячні. Тобто ми готові сприйняти будь-яке рішення РПСР, законодавця, яке допоможе усунути дискримінацію.

— Чому РСУ звернулася саме до РПСР?

— Оскільки сьогодні це чи не єдиний орган, який здійснює реалізацію Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015—2020 роки, до його складу входять фахові юристи, судді, народні депутати, представники законодавчої та виконавчої влади.

Повний текст інтерв'ю читайте тут

ДжерелоРада суддів України