flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Водій спричинив ДТП, вистрибнувши з автомобіля на ходу: суд закрив справу, оскільки чоловік діяв в стані крайньої необхідності, захищаючи своє життя

04 лютого 2020, 16:18

Комунарський районний суд м. Запоріжжя закрив провадження по справі про притягнення до адміністративної відповідальності 24-водія, який вчинив ДТП в стані крайньої необхідності.

Згідно постанови суду, у вечірній час доби, 17 жовтня 2019 року, громадянин Н., у м. Запоріжжі на вулиці Космічній, допустив самовільний рух автомобіля «MAZDA», внаслідок чого той здійснив зіткнення з автомобілем «HONDA», який рухався по переду.

В судовому засіданні громадянин Н. свою вину у вчиненому не визнав. Пояснив суду, що у той день він підібрав на вулиці двох пасажирів - жінку та чоловіка. Чоловік сів на заднє сидіння, а жінка - на переднє. Вони поїхали у бік Космічного мікрорайону. Через деякий час чоловік почав питати куди його везуть і казав, що йому потрібно в іншій бік, на що водій пояснив, що у цьому місці неможна зупинятися. Тоді пасажир почав погрожувати водію. У дзеркало заднього виду громадянин Н. побачив, як той дістає ніж та замахується у його бік. Побачивши це, водій відчинив двері та на ходу вистрибнув з автомобіля. Після того, як його автомобіль зіткнувся з іншим автомобілем, нападник  вибіг з автомобіля і побіг у невідомому напрямку. З цього приводу громадянин Н. звернувся до поліції із заявою про вчинення відносно нього кримінального правопорушення, відомості про це було внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Дослідивши докази, суд дійшов висновку, що в діях громадянина Н. дійсно міститься склад адміністративного правопорушення передбаченого статтею 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів.

Однак, проаналізувавши обставини вчиненого правопорушення суд дійшов висновку, що водій діяв в стані крайньої необхідності, оскільки таким чином уникав нанесення йому ножем тілесних ушкоджень.

«Небезпека для життя водія за таких обставин не могла бути усунута іншими засобами, тобто засобами, не пов'язаними із заподіянням шкоди іншим охоронюваним законом інтересам. Це - одне з найважливіших умов правомірності акта крайньої необхідності. Спосіб збереження охоронюваного законом інтересу за рахунок іншого був, на думку суду, саме крайнім.» - зазначила суддя у постанові.

За таких обставин провадження у справі було закрито відповідно до частини четвертої статті 247 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

Станом на 04 лютого 2020 року постанова не набрала законної сили і може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції.

З текстом постанови можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням - http://reyestr.court.gov.ua/Review/87233744.

 

Прес-служба

Комунарського районного суду м. Запоріжжя